DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 iulie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4854 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0566 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0245 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3144 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0107 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2943 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2126 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 iulie 2015

In data de 6 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 491/2015 - M. Of. 491/2015 [M. Of. 491 / 6 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 492/2015 - M. Of. 492/2015 [M. Of. 492 / 6 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 493/2015 - M. Of. 493/2015 [M. Of. 493 / 6 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 494/2015 - M. Of. 494/2015 [M. Of. 494 / 6 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 495/2015 - M. Of. 495/2015 [M. Of. 495 / 6 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-06 :: Titlu: Parvan (AOAR), despre votul din Grecia: Romania ar putea avea, luni, un impact emotional pe cursul valutar

  Romania ar putea avea, astazi, un impact emotional pe curs avand în vedere votul din Grecia, a declarat, luni, în cadrul unei conferinte de specialitate, Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

  'Romania nu are cum sa nu aiba si ea un impact, dar credem ca va fi minor. Noi nu suntem în zona euro, deci probabil ca moneda europeana va avea o foarte mica oscilatie, dar nici comertul reciproc cu Grecia si nici ca urmare relatiile valutare cu Grecia nu au cum sa impacteze în mod semnificativ. Poate ca, astazi, va fi un impact emotional pe curs, pietele financiare reactioneaza emotional. Cursul de schimb este de fapt o reflectare a cat de puternica economic este Romania, cat muncim noi pentru un euro", a spus Parvan.

  Potrivit acestuia, situatia din Grecia este un complex politico-economic pentru ca nu poate fi examinata numai strict din punct de vedere al monedei europene.

  'E clar ca este o chestiune care a surprins pe toata lumea, cel putin la nivelul media (votul de duminica n.r.). Ne vom astepta în zilele urmatoare la decizii care vor fi mai putin linistitoare. Aici ma refer la o istorie pe care o avem deja cu Cipru, experienta si experiment care a fost, zilele trecute, legiferat si în Romania, respectiv salvarea bancilor de catre actionari si de catre cei cu depozite de peste 100.000 de euro", a explicat oficialul AOAR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-06 :: Titlu: Leonard Orban: Riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro a crescut semnificativ

  Riscul ca Grecia sa iasa din zona euro a crescut semnificativ, însa trebuie pastrat optimismul, a declarat luni consilierul prezidential Leonard Orban, acesta apreciind ca toate statele membre vor face eforturi mari pentru a se evita un asemenea scenariu.

  "In momentul de fata, pot sa va spun, ca opinie personala, ca riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro a crescut semnificativ. Dar eu cred ca toate statele membre vor face eforturi mari, astfel încat sa se evite un asemenea scenariu, dar, în momentul de fata, un asemenea scenariu nu poate fi exclus. (...). Trebuie sa ramanem optimisti, trebuie sa exploram orice fel de posibilitate, astfel încat sa se evite iesirea Greciei din zona euro", a afirmat, la RFI, Leonard Orban.

  In opinia sa, demisia ministrului grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, nu rezolva problema Greciei.

  "Haideti sa zicem ca faciliteaza, dar nu rezolva, pentru ca, pana la urma, vor fi negocieri extrem de dificile. Sigur ca s-a decis organizarea unui Euro-summit, întalnirea sefilor de stat si de Guvern din statele membre ale zonei euro, se va da foarte probabil un semnal politic, desi nu e deloc simplu sa se dea acest semnal politic de accelerare a negocierilor, dar, pana la urma, vor fi detalii tehnice care vor trebui sa fie negociate si nu va fi deloc un proces simplu. Parerea mea e ca un acord va trebui sa fie gasit sub o forma sau alta cel tarziu pana în 20 iulie, cand e o noua scadenta la plata unor datorii pentru autoritatile elene", a mai spus Orban.

  Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, si-a anuntat luni dimineata demisia, la o zi dupa victoria categorica a taberei 'Nu' la referendumul privind propunerile creditorilor internationali, oficialul explicand ca decizia sa este menita sa faciliteze ajungerea la un nou acord, transmit AFP si Reuters.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-07-06 :: Titlu: OUG 32/2015 reglementeaza Garzile forestiere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 474/2015 a fost publicata OUG 32/2015 privind infiintarea Garzilor forestiere.

  Se infiinteaza Garzile forestiere, prevazute in anexa nr. 1 a Ordonantei de Urgenta, ca institutii publice cu personalitate juridica, in subordinea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, prin preluarea atributiilor activitatilor, a posturilor si a personalului de la comisariatele de regim silvic si cinegetic, denumite in continuare CRSC, care se desfiinteaza.
  Organizarea si functionarea Garzilor se stabileste prin hotarare a Guvernului, in termen de maximum 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
  CRSC se desfiinteaza la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la alin. (2).
  Activitatea Garzilor este coordonata tehnic la nivel central de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin secretarul de stat pentru paduri si prin structura care coordoneaza activitatea in domeniul silvic si cinegetic din cadrul acesteia, si se desfasoara la nivel teritorial.

  Principalele atributii ale Garzilor sunt urmatoarele:
  a) monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national;
  b) monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului cinegetic in fondul cinegetic national;
  c) monitorizarea si controlul trasabilitatii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale in vigoare.

  Textul integral: OUG 32/2015 reglementeaza Garzile forestiere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-06 :: Titlu: Marius Tudose (CSM): Laitmotivul ultimilor ani a fost si ramane independenta justitiei

  Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a afirmat duminica, de Ziua Justitiei, ca, in ultimii ani, societatea, politicienii, televiziunile si ambasadele au fost partizani ai aceleiasi idei - independenta justitiei.

  "Laitmotivul ultimilor ani — pe fondul efervescentei din viata politica romaneasca, a bataliilor din si prin presa, a mizelor personale sau de grup — legate de unele cauze deduse judecatii ori de unele condamnari sonore — a fost si ramane independenta justitiei. Ca intr-o cruciada, ne-am antrenat cu totii: sistem, societate, politicieni, televiziuni, ambasade; in numele aceluiasi principiu, dar in tabere diferite, pe pozitii de adversitate, cu arme si strategii sonore — aproape toate ineficiente — si cu totii partizani ai aceleiasi idei: independenta justitiei", a afirmat, duminica, Marius Tudose, la Palatul de Justitie.

  Tudose a subliniat ca doreste sa aduca Justitiei un omagiu "nu neaparat prin festivism, cat prin solemnitate si justa masura".

  "Justitia moderna si statul democratic au menirea sa asigure echilibrul absolut necesar devenirii umane si sociale prin dezvoltarea unui atasament autentic fata de valori si principii. Acestea devin universale prin intelegere si insusire rationala, intr-un spatiu ce garanteaza drepturi si libertati fundamentale, intrinseci demnitatii umane. Obligatia respectarii legii, din perspectiva satisfacerii asteptarilor si nevoilor de dreptate individuala si sociala, trece prin mana si rationamentul magistratului. Si nu trebuie sa treaca fara respect fata de cel judecat si fata de societate, fara atasament fata de profesie si fara devotament fata de lege. Numai in acest fel Justitia inseamna si este recunoscuta ca autoritate, ca valoare si putere in stat, indiferent de solutia pronuntata intr-o cauza si indiferent de orice si oricate garantii ar fi scrise in legi", a spus Tudose.

  Referindu-se la constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea democratiei si a statului de drept in Romania", Tudose a subliniat ca independenta justitiei este un principiu fundamental al dreptului si este garantata prin Constitutia tarii. 'Iar autoritatea Justitiei, respectul si increderea cetateanului in aceasta trece prin mana magistratului. Punct. Restul sunt detalii care nu au voie sa faca diferenta', a spus Tudose.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-06 :: Titlu: Robert Cazanciuc: Unificarea practicii judiciare inseamna predictibilitate; este esentiala mediului de afaceri si investitorilor straini

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a pledat duminica, de Ziua Justitiei, pentru unificarea practicii judiciare, afirmand ca aceasta inseamna predictibilitate, fiind esentiala mediului de afaceri si investitorilor straini.

  "Romania are doua rapoarte de tara consecutive care remarca progresul. ?i pentru ca discutam de raportul de tara, as vrea sa privim cu atentie o remarca din ultimul document referitoare la practica neunitara. Independenta magistratului, pentru fiecare caz in parte nu e un motiv pentru a nu tine cont de solutiile date in spete similare. Unificarea practicii inseamna in primul rand predictibilitate pentru cetateni, iar aceasta predictibilitate este esentiala, mai ales daca discutam de mediul de afaceri, de investitori straini", a afirmat Robert Cazanciuc duminica, la Palatul de Justitie, unde a fost marcata Ziua Justitiei.

  El a subliniat ca Romania are nevoie sa se dezvolte economic pentru ca "doar prin crestere economica se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sanatate, invatamant, aparare, justitie".

  "Am spus-o si voi repeta ori de cate ori voi avea ocazia: Justitia are datoria fata de cetateni si de mediul de afaceri, are datoria sa pronunte solutii predictibile in termene cat mai scurte. Din pacate nu am reusit sa inscriem acest spirit de cooperare din interiorul sistemului si la nivelul celorlalte puteri ale statului. Nimeni nu poate contesta dreptul la initiativa legislativa al celor indreptatiti, potrivit legii, dar aceste initiative trebuie sa tina cont nu de interese conjuncturale, ci de interesul general al societatii", a adaugat Cazanciuc.

  Ministrul Justitiei a atras atentia ca Justitia nu se face la televizor, ci in sala de judecata, de catre un magistrat.

  "Viziunea asupra unui sistem solid de justitie, sanatos, durabil, presupune o armonizare a felului in care ne intelegem si ne indeplinim rolul fiecare — oameni si societatea in general. Inca persista in spatiul public prea multe discutii pe tema justitiei, discutii in care din pacate se implica si anumiti magistrati. Se exprima cu prea mare usurinta cu privire la cauze aflate pe rol. Sunt prea multe dosare discutate in spatiul public. Justitia nu se face in Parlament, nu se face la televizor, in dezbateri publice de catre oameni politici. se face doar in sala de judecata de catre un magistrat. Consumam prea multa energie, prea multe resurse in dezbateri false, pe teme fara nicio finalitate benefica cetateanului, si as vrea sa ne concentram pentru a gasi rezolvari la adevaratele probleme", a mai spus Cazanciuc.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-05 :: Titlu: Legea 185/2015 aproba OUG 70/2014

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 490/2015 a fost publicata Legea 185/2015 pentru aprobarea OUG 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015.

  Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2015, incepand cu luna iulie 2015, salarizarea personalului din aparatul propriu al Ministerului Sanatatii, precum si al celui din directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, va fi asimilata cu cea a personalului din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv, casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti. (2) Asimilarea functiilor si salariilor din cadrul Ministerului Sanatatii, inclusiv din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, cu functiile si nivelul de salarizare al acestora din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv al caselor de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, precum si stabilirea nivelului concret al drepturilor salariale, se fac prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
  Beneficiaza de prevederile alin. (1) functionarii publici si personalul contractual care ocupa functii de executie si de conducere.
  Asimilarea functiilor si salariilor din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti cu functiile si nivelul de salarizare al acestora din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, pentru functiile contractuale, de executie si de conducere, se face corespunzator conditiilor minime de vechime in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiilor publice pe clase si grade/trepte profesionale la treapta I de salarizare, respectiv pe grade pentru functiile publice de conducere.
  Pentru persoanele din cadrul Ministerului Sanatatii, inclusiv, din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti ale caror salarii de baza sunt mai mari decat cele stabilite potrivit alin. (1) , se mentin salariile de baza avute.

  Textul integral: Legea 185/2015 aproba OUG 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-07-05 :: Titlu: OUG 34/2015 aduce masuri entru stimularea absorbtiei fondurilor externe nerambursabile

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 475/2015 a fost publicata OUG 34/2015 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor externe nerambursabile.

  Obiectivele de investitii finalizate sau in executie, finantate prin Programul national de dezvoltare locala, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala, aprobata prin Legea nr. 89/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si obiectivele de investitii finalizate, finantate prin Programul privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si in unitatile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 577/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin programele multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor, aprobate si finantate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 40/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 61/2007, cu modificarile ulterioare, precum si proiectele finantate prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), cele finantate prin programe nationale de la bugetul de stat/fonduri speciale si/sau din bugete locale pot face obiectul decontarii din instrumente structurale in cadrul Programului operational sectorial Mediu 2007-2013 (POS Mediu), conform regulilor de implementare ale acestuia.

  Obiectivele de investitii finalizate sau in executie finantate prin programul Companiei Nationale de Investitii, in baza Legii nr. 224/2007 privind ratificarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la 2 februarie 2007 la Bucuresti si la 9 februarie 2007 la Paris, pentru finantarea primei faze a Proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori", cu modificarile si completarile ulterioare, pot face obiectul decontarii din instrumente structurale in cadrul Programului operational sectorial Mediu 2007-2013 (POS Mediu), conform regulilor de implementare ale acestuia.

  Sumele reprezentand cheltuieli aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile platite de beneficiari din sumele primite de la unitatile administrativ- teritoriale, cheltuieli care ulterior, conform legislatiei in vigoare, sunt incadrate in categoria cheltuielilor eligibile, se ramburseaza beneficiarilor de catre autoritatile de management. Textul integral al Ordonantei de Urgenta: OUG 34/2015 aduce masuri entru stimularea absorbtiei fondurilor externe nerambursabile
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-04 :: Titlu: Legea 184/2015 aduce modificari la OUG 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii precum si la reforma in domeniul sanatatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 490/2015 a fost publicata Legea 184/2015 pentru aprobarea OUG 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  Ministerul Sanatatii, prin aparatul propriu si prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si celelalte ministere si institutii cu retea sanitara proprie, prin structurile de specialitate, verifica respectarea reglementarilor in domeniul sanatatii publice, iar in caz de nereguli sau neconformitate, aplica masuri conform legii.

  Medicii de medicina generala prevazuti la art. 60 lit. d), care la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, denumita in continuare UE, furnizeaza servicii de asistenta medicala primara in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, isi pot continua activitatea in aceleasi conditii si dupa aceasta data.

  Prelevarea de organe, tesuturi sau celule de la donatorul viu se va efectua cu avizul comisiei de avizare a donarii de la donatorul viu, constituita in cadrul spitalului in care se efectueaza transplantul; aceasta comisie va evalua motivatia donarii si va controla respectarea drepturilor pacientilor, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.

  Transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana se efectueaza cu consimtamantul scris al primitorului, dupa ce acesta a fost informat asupra riscurilor si beneficiilor procedeului, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.

  In cazul in care primitorul este in imposibilitatea de a-si exprima consimtamantul, acesta poate fi dat in scris de catre unul din membrii familiei sau de catre reprezentantul legal al acestuia, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.

  Textul integral al modificarilor: Legea 184/2015 aduce modificari la OUG 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii precum si la reforma in domeniul sanatatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-04 :: Titlu: ANRE: Cererea de gaze a clientilor casnici va fi de 30,219 milioane MWh, in perioada iulie 2015 - iunie 2016

  Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei estimeaza pentru perioada iulie 2015 - iunie 2016, o cerere de gaze naturale pentru clientii casnici reglementati de 30,219 milioane MWh, circa 98% din aceasta cantitate (29,613 milioane MWh) urmand sa fie acoperita din productia interna, iar restul din importuri.

  Conform datelor publicate pe site-ul ANRE, in perioada iulie-septembrie 2015 cererea va totaliza 1,933 milioane MWh si va fi acoperita integral din productia interna, in perioada octombrie-decembrie 2015 se va ridica la 9,434 milioane MWh, si circa 2% va fi acoperita din importuri.

  In primul trimestru al anului viitor cererea va ajunge la 15,090 milioane MWh si va fi acoperita in proportie de circa 3% din importuri, iar in trimestrul al doilea din 2016 va totaliza 3,76 milioane MWh si va fi acoperita integral din productia interna
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4819 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0321 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3037 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2825 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0278 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2131 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 iulie 2015

  In data de 3 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 487/2015 - M. Of. 487/2015 [M. Of. 487 / 3 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 488/2015 - M. Of. 488/2015 [M. Of. 488 / 3 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 489/2015 - M. Of. 489/2015 [M. Of. 489 / 3 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 490/2015 - M. Of. 490/2015 [M. Of. 490 / 3 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-03 :: Titlu: Moody's: Romania va inregistra o crestere medie de aproximativ 3% in urmatorii ani

  Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service estimeaza ca imbunatatirea competitivitatii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice si revenirea pietei muncii si a consumului intern vor permite Romaniei sa inregistreze o crestere medie de aproximativ 3% in urmatorii ani, se arata intr-un raport privind Romania, publicat vineri de Moody's.

  De asemenea, agentia de rating sustine ca politica fiscala va fi imuna la recenta instabilitate politica, in conditiile in care reformele fiscale au ajutat Romania sa-si reduca deficitul fiscal la 1,5% din PIB in 2014, comparativ cu 8,9% in 2009. Cu toate acestea, Moody's subliniaza ca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si ineficienta unor companii de stat pun probleme pentru Guvern si constrang dezvoltarea infrastructurii.

  'Romania continua sa inregistreze o crestere economica solida, ca urmare a majorarii exporturilor si cererii interne, pe fondul unui mediu inflationist scazut. Cu toate acestea, cresterea slaba a creditarii interne inseamna ca exista un spatiu limitat pentru intensificarea activitatii economice', a declarat analistul Moody's, Mathias Angonin.

  Potrivit Moody's, reducerea deficitelor si imbunatatirea cresterii economice sustin ratingul 'Baa3' cu perspectiva stabila atribuit Romaniei, chiar daca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si riscul incetinirii schimburilor comerciale in regiune pun unele provocari. De asemenea, integrarea economica graduala cu statele vecine continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. In plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, in conditiile in care calitatea activelor bancilor s-a imbunatatit ca urmare a scaderii creditelor neperformante, se mai arata in raportul Moody's.

  Celelalte doua mari agenti de rating, Standard&Poor's si Fitch, atribuie fiecare un calificativ 'BBB minus' pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-03 :: Titlu: Legea 180/2015 aduce modificari ale unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 481/2015 a fost publicata Legea 180/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (1) Ministerul Apararii Nationale pune, la cerere, la dispozitia Ministerului Afacerilor Interne o aeronava pentru desfasurarea de misiuni in scopuri umanitare, medicosanitare, pentru salvarea de vieti omenesti, misiuni de cautare/salvare a victimelor accidentelor sau a persoanelor aflate in stare de dificultate, precum si pentru misiuni de stingere a incendiilor de padure. Modul de cooperare se stabileste prin protocol incheiat intre cele doua ministere.

  De asemenea, inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora, precum si punerea lor in functiune se fac numai dupa obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, dupa caz.

  La receptia la terminarea lucrarilor de constructii aferente cladirilor cu sali aglomerate, inalte, foarte inalte, civile din categoria de importanta exceptionala sau deosebita, de productie si/sau depozitare cu suprafete desfasurate de peste 5.000 mp si risc mare sau foarte mare de incendiu, centrelor comerciale cu suprafata desfasurata de peste 2.500 mp, parcajelor cu mai mult de 100 locuri de parcare pentru autoturisme, cladirilor de turism avand capacitatea mai mare de 50 de locuri de cazare, spitalelor, caminelor pentru copii si batrani sau altor cladiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure, investitorii sunt obligati sa solicite in scris si sa includa in comisia de receptie, in calitate de membru, o persoana desemnata de inspectiile de prevenire din cadrul inspectoratelor.

  Textul integral: Legea 180/2015 aduce modificari ale unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4749 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0394 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0237 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3062 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0196 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2547 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0251 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2126 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 iulie 2015

  In data de 2 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 483/2015 - M. Of. 483/2015 [M. Of. 483 / 2 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 484/2015 - M. Of. 484/2015 [M. Of. 484 / 2 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 485/2015 - M. Of. 485/2015 [M. Of. 485 / 2 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 486/2015 - M. Of. 486/2015 [M. Of. 486 / 2 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: Credite noi de 5,1 miliarde de lei, in mai, cea mai mare valoare lunara din aprilie 2008

  Bancile din Romania au acordat, in luna mai, credite noi in valoare totala de aproximativ 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunara inregistrata din aprilie 2008 pana in prezent, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  Comparativ cu luna precedenta, in mai 2015, volumul creditelor nou acordate a crescut cu peste 55%, de la 3,27 miliarde de lei in aprilie 2015.

  Cu un an in urma, in mai 2014, volumul creditelor noi s-a situat aproape la jumatate fata de a cincea luna din acest an, respectiv la 3,15 miliarde de lei.

  Pe de alta parte, depozitele noi constituite in aceeasi perioada la bancile din Romania au depasit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, insa, in scadere atat fata de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cat si fata de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei in urma cu un an.

  Potrivit BNR, contractele noi includ toate contractele financiare care specifica pentru prima data rata dobanzii pentru depozit sau pentru credit si toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.

  'Nu sunt incluse in baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reinnoibile automat (revolving), creantele aferente cartilor de credit si nici creditele neperformante', precizeaza banca centrala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: (P)Curs Permis de conducere a firmei (PCF)

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea cursului Permis de conducere a firmei (PCF), curs ce se adreseaza celor interesati in initierea unei afaceri proprii, furnizand elementele necesare de stiut la infiintarea firmei dar si la inceperea activitatii acesteia, dupa infiintare.

  Sunt dezvoltate principalele notiuni necesare a fi cunoscute, usor de inteles, prezentate de specialisti in domeniu, cu zeci de ani de experienta:

 • infiintarea societatii
 • acte necesare
 • conditii infiintare
 • sfaturi, lucruri de stiut
 • completarea formularului formarea dosarului
 • evidente primare contabile
 • relationarea cu organele fiscale
 • relationarea cu clientii
 • case de marcat, chitante, facturi
 • bucataria firmei
 • metode de promovare a serviciilor, produselor afacerii
 • relatia cu bancile

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Permis de conducere a firmei (PCF).
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: Prof.univ.dr. Muraru (fost sef CCR si AP): Asistam la o inflatie de constitutionalisti si nu reusim sa revizuim Legea Fundamentala

  Exista o inflatie de constitutionalisti, iar din aceasta cauza nu se reuseste sa revizuirea Constitutiei, a declarat miercuri prof. univ.dr. Ioan Muraru, fost Avocatul al Poporului si fost presedinte CCR, prezent la lansarea Codlex-ului constitutional - Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene, fiind unul dintre cei patru autori ai lucrarii.

  El a spus despre prof. univ. dr. Stefan Deaconu si Simina Tanasescu, alti doi autori ai lucrarii, ca sunt in prezent cei mai valorosi constitutionalisti din Romania.

  "Asistam la o inflatie de constitutionalisti. Datorita acestei inflatii nu reusim sa revizuim Constitutia desi discutam despre vreo doi ani de aceasta revizuire. De ce? Eu cred ca raspunsul este simplu daca l-am cauta", a spus fostul presedinte al Curtii Constitutionale.

  Muraru a subliniat ca actuala Lege Fundamentala a Romaniei, daca se va compara cu cea a statelor europene, raspunde exigentelor si ''nu trebuie sa inventam foarte multe lucruri''.

  "O problema care este mereu in atentia practicienilor, teoreticienilor priveste imunitatea parlamentara. Sub acest aspect cei care vor avea curiozitatea sa rasfoiasca Constitutiile vor observa ca noi nu suntem o exceptie in UE. Imunitatea parlamentara este o procedura care protejeaza mandatul si ca atare ea trebuie mentinuta. Fara indoiala ca un Parlament care se constituie Adunare Constituanta ar putea gandi si altfel, dar intr-o gandire de perspectiva eu cred ca nu vor face un lucru bun daca vor transforma imunitatea parlamentara intr-un simplu vot. Este un lucru consolidat in lume, cunoscut si asa mai departe", a atras atentia Ioan Muraru.

  El a adaugat ca, in 2003, controlul de constitutionalitate a fost intarit prin anumite adaosuri si completari, apreciind ca a fost "un lucru bun cu unele exagerari".

  Prezent la eveniment, presedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei, Ioan Chelaru, a aratat ca procesul de revizuire ''este intr-un moment dificil'' din cauza lipsei consensului politic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Scaderea TVA la alimente a dus la o crestere cu 17% a numarului produselor vandute in primele 2 saptamani din iunie (studiu)

  Reducerea TVA la alimente la 9% a dus la o crestere cu 17% a numarului produselor vandute in primele doua saptamani din iunie, conform unui studiu al unei companii globale de management al performantei, remis, joi, AGERPRES.

  Preturile au scazut, in medie cu 11% in categoriile monitorizate de Nielsen Romania, retailerii impreuna cu producatorii mentinandu-si promisiunea facuta consumatorilor.

  Rezultatele nu au intarziat sa apara, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus pretul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de pret in medie cu 15% a produselor a dus la o crestere a volumelor cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului 2014 (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost, conform studiului, carnea, branza, bauturile non-alcoolice si snacksurile.

  "Estimam ca vom avea parte de multe schimbari in piata. Vor trece consumatorii catre produse premium, vor consuma mai multa cafea, carne si branza sau este doar un efect imediat al reducerii preturilor? Cat vor ramane preturile la acest nivel si ce se va intampla cand acestea vor incepe sa se majoreze?', se intreaba realizatorii studiului, care au creat si un nou instrument de monitorizare — Price Monitor, pentru piata de FMCG (bunuri de larg consum).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: Legea 173/2015 aduce modificari importante privind voucherele de vacanta

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 481/2015 a fost publicata Legea 173/2015 privind aprobarea OG 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta.

  Voucherele de vacanta pe suport hartie si pe suport electronic sunt emise in mod exclusiv pentru a fi folosite in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
  Angajatorul stabileste sub ce forma acorda voucherele de vacanta de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

  Fiecare voucher de vacanta pe suport electronic este valabil numai daca mentiunile prevazute la alin. (2) lit. a), c), d), g), h) si i) sunt inscrise pe voucherul de vacanta pe suport electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta.
  Voucherele de vacanta emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de catre angajator si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea pachetelor de servicii turistice.
  Voucherele de vacanta emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.
  Unitatile emitente sunt obligate sa deschida conturi sau subconturi de plati distincte, prin care se vor derula sumele reprezentand incasarile si platile aferente valorii nominale a voucherelor de vacanta, astfel incat sa permita o evidenta clara a sumelor utilizate in temeiul contractelor incheiate cu angajatorii si cu unitatile afiliate.
  Unitatile emitente de vouchere de vacanta pe suport electronic pot organiza platforme pentru emiterea voucherelor de vacanta sau pot incheia contracte cu organizatii care administreaza scheme/ aranjamente de plata ori alte organizatii specializate, dupa caz.

  Plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator si unitatea afiliata, de catre unitatile emitente, este de 1% din valoarea voucherului de vacanta.

  Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

  Textul integral: Legea 173/2015 aduce modificari importante privind voucherele de vacanta
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Guvernul a reglementat, prin OUG, detasarea salariatilor romani in state ale UE

  Guvernul a modificat, printr-o Ordonanta de urgenta, Legea privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, in scopul introducerii unor reglementari specifice referitoare la detasarea cetatenilor romani in alte state din Uniunea Europeana.

  "Salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare valabile in statul membru pe teritoriul caruia sunt executate lucrarile, cu privire la: durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic; durata minima a concediilor anuale platite; salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare; conditiile de punere la dispozitie a salariatilor, in special de catre agentii de munca temporara; sanatatea si securitatea in munca; masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri; egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare", informeaza un comunicat al Executivului, remis marti AGERPRES.

  Prevederile acestui act normativ nu limiteaza aplicarea conditiilor de munca mai favorabile pentru salariatii detasati in Romania, precum si pentru salariatii detasati din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau in Confederatia Elvetiana.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: Guvern: Noi reglementari privind garantarea depozitelor bancare

  Guvernul a aprobat miercuri doua proiecte de lege prin care se transpun in legislatia romaneasca prevederile UE referitoare la schemele de garantare a depozitelor.

  "Principalele elemente de noutate aduse de proiectul de lege privind schemele de garantare a depozitelor sunt: recunoasterea a doua regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor ; reglementarea dreptului sistemelor institutionale de protectie si al schemelor contractuale de garantare, (...) reglementarea procedurii recunoasterii oficiale a unei scheme de garantare a depozitelor administrata privat de catre Banca Nationala a Romaniei, desemnata ca autoritate cu competente de supraveghere a acestei categorii de scheme de garantare a depozitelor; introducerea posibilitatii fuzionarii schemelor de garantare a depozitelor din diferite state membre; impunerea unui regim explicit de supraveghere pe baze continue de catre Banca Nationala, a activitatii schemelor de garantare a depozitelor oficial recunoscute pe teritoriul tarii si care sunt administrate privat", informeaza un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

  Al doilea act normativ adoptat este proiectul de lege privind Fondul de garantare a depozitelor bancare, care prevede ca Fondul va continua sa detina functia de schema de garantare a depozitelor, de administrator al fondului de rezolutie bancara, precum si pe cea de actionar la o institutie de credit-punte.

  "Pentru a pastra aceste functii, se acorda Fondului de garantare a depozitelor bancare statutul de entitate administrata public, respectiv aflata in administrarea Bancii Nationale a Romaniei", precizeaza Executivul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4685 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0157 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0188 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2866 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.003 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2798 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0223 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.212 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0031 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 iulie 2015

  In data de 1 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 477/2015 - M. Of. 477/2015 [M. Of. 477 / 1 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 478/2015 - M. Of. 478/2015 [M. Of. 478 / 1 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 479/2015 - M. Of. 479/2015 [M. Of. 479 / 1 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 480/2015 - M. Of. 480/2015 [M. Of. 480 / 1 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 481/2015 - M. Of. 481/2015 [M. Of. 481 / 1 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 482/2015 - M. Of. 482/2015 [M. Of. 482 / 1 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Romanii si polonezii, principalii beneficiari ai cetateniei unui alt stat membru al UE in 2013

  23.000 de romani si 18.000 de polonezi au primit cetatenia unui alt stat membru al UE in 2013, arata datele publicate miercuri de Oficiul de statistica al UE (Eurostat).

  Raportul mentioneaza ca romanii au reprezentat 76,3% din totalul celor care au primit cetatenie ungara in 2013, iar 46% din cetatenii din Republica Moldova au reprezentat 46% din totalul celor care au obtinut cetatenie romana.

  In total, 985.000 persoane au primit anul trecut cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene, in crestere cu 20% fata de 2012.

  Potrivit Eurostat, 89% dintre noii cetateni ai UE din 2013 au provenit din tari din afara Uniunii. Prima tara de origine a fost Marocul (86.500 de persoane, din care 84% au obtinut cetatenie in Spania, Italia sau Franta) iar pe pozitia a doua India (48.300 de persoane, dintre care trei sferturi au obtinut cetatenie in Marea Britanie). Pe locurile urmatoare se afla Turcia (46.500 de persoane, dintre care 60% au obtinut cetatenie in Germania), Columbia (42.000 de persoane, dintre care 93% au obtinut cetatenie in Spania), Albania (41.700 de persoane, dintre care 95% au obtinut cetatenie in Grecia sau Italia) si Ecuador (40.400 de persoane, dintre care 95% au obtinut cetatenie in Spania). Marocanii, indienii, turcii, columbienii, albanezii si ecuadorienii au reprezentat impreuna aproape o treime (31%) din numarul total de persoane care a primit anul trecut cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene.

  In 12 state membre ale UE, cel putin noua persoane din zece care au obtinut cetatenia in 2013 au fost cetateni ai unei tari din afara Uniunii: Estonia (100%), Letonia si Romania (ambele cu 99%), Grecia si Lituania (ambele cu 97%), Spania si Portugalia (ambele cu 96%). In schimb, Ungaria si Luxemburg au fost singurele state membre ale UE unde majoritatea persoanelor care a obtinut cetatenia in 2013 au fost din alt stat membru al UE.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Guvern: Pretul gazelor din productia interna creste, de la 1 iulie, de la 53,3 lei/ MWh la 60 lei/ MWh

  Guvernul a aprobat, miercuri, noul calendar de liberalizare a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei, pretul acestora urmand sa creasca, intr-o prima etapa, de la 53,3 lei/ MWh la 60 lei/ MWh, informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES.

  "Potrivit noului calendar aprobat in sedinta de astazi, incepand cu data de 1 iulie 2015, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei va fi de 60 de lei/ MWh, comparativ cu 53,3 lei/ MWh cat este in prezent. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/ MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh", precizeaza sursa citata.

  Calendarul de liberalizare estimeaza si pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna si dupa aprilie 2018.

  "Astfel, pentru 1 aprilie 2018 pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei este estimat la 78 lei/ MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/ MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/ MWh. Aceste estimari sunt valabile pentru pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, cu observatia ca acesta va fi reevaluat in urma unei analize, derulata pana la sfarsitul lunii martie 2018", se arata in comunicatul amintit.

  Calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna are in vedere perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021 si este rezultatul negocierii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: BNR a mentinut dobanda cheie la 1,75% pe an si rata rezervelor minime obligatorii la lei si valuta

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al BNR.

  De asemenea, banca centrala a hotarat mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 8%, respectiv la 14%.

  In plus, s-a decis 'gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar'.

  'BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international in vederea utilizarii si dozarii adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare', se arata in comunicatul BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Legea 168/2015 aduce modificari privind finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist

  In Monitorul Oficial Partea I nr.473/2015 a fost publicata Legea 168/2015 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

  Sunt exceptate de la aplicarea procedurilor prevazute la alin. (5) suprafetele de teren cu destinatie agricola indispensabile activitatii de cercetare - dezvoltare - inovare si multiplicarii materialului biologic vegetal si animal, de utilitate publica, prevazute in anexele nr. 1-5 si 7 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu - Sisesti” si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al legii de modificare: Legea 168/2015 aduce modificari privind finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: OUG aduce o crestere salariala de 12 procente personalului conex didactic

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 474?2015 a fost publicata OUG 27/2015 pentru completarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice si pentru stabilirea unor masuri bugetare.

  Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), autoritatile administratiei publice locale pot stabili o crestere salariala pentru personalul angajat in institutiile publice locale de pana la 12%, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) incadrarea cheltuielilor de personal in limita bugetului aprobat; b) incadrarea cheltuielilor de personal in limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale.
  In aplicarea prevederilor alin. (5^2), autoritatile administratiei publice locale pot stabili cresteri salariale diferentiate pe categorii de personal, in functie de conditiile specifice.

  Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1), incepand cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unitatile conexe ale invatamantului preuniversitar, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare se majoreaza cu 12% fata de nivelul acordat pentru luna iulie 2015.

  Textul integral al Ordonantei de urgenta: OUG aduce o crestere salariala de 12 procente personalului conex didactic
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Tematic Contexpert :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: (P) TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate

  TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile. Serviciile TEMATIC CONTEXPERT includ:

 • contabilitate pentru toate tipurile de societati, PFA-uri, liber profesionisti, intreprinderi individuale;
 • resurse umane si salarizare; Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • expertize contabile;
 • consultanta financiar-contabila si fiscala;
 • consultanta juridica;
 • infiintare societati;
 • mediere;
 • distrugere securizata documente

  TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite pentru societatile nou infiintate, si apoi tarifele pornesc de la 150 lei/luna in functie de criteriile mentionate in oferta.

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe www.conta-conta.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Cazanciuc: Proiectul privind Agentia de Administrare a Bunurilor Sechestrate intra marti in plenul Senatului; sper sa treaca

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca proiectul privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate va intra marti, din nou, in plenul Senatului si ca spera sa treaca in forma propusa si amendata in urma dialogului cu parlamentarii.

  "Saptamana trecuta a fost in plenul Senatului si, in cadrul dezbaterilor, proiectul a fost retrimis la Comisia juridica pentru a armoniza diverse puncte de vedere. Noi am incercat sa explicam, chiar si in plen, ca anumite sustineri nu au suport. Lucrurile trebuie vazute in corelarea unor texte si nu doar individual, in corelare cu Codul de procedura penala. A fost retrimis la Comisia juridica. Am tinut cont de anumite observatii formulate din plenul Senatului. Am trimis un punct de vedere la Comisia juridica. Astazi a intrat din nou in Comisie, a fost inca o data adoptat. Prima data a fost in unanimitate, astazi nu stiu sa va spun exact. ?tiu ca la ora 15,00 va intra din nou in plenul Senatului", a afirmat ministrul, la sediul CSM.

  El si-a exprimat speranta ca proiectul sa treaca in forma propusa si amendata in urma dialogului din Senat.

  "E nevoie de aceasta institutie. Avem un angajament fata de partenerii europeni si angajamentul nostru a fost de a trece macar de o Camera in aceasta sesiune parlamentara. Daca astazi vom reusi, o sa putem spune ca avem inca un obiectiv indeplinit", a sustinut Cazanciuc.

  In 20 mai, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, care va functiona in subordinea Ministerului Justitiei.

  Potrivit proiectului, atributiile Agentiei sunt: sa faciliteze urmarirea si identificarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale; sa administreze, in cazurile prevazute de lege, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal; sa valorifice, in cazurile prevazute de lege, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal; sa gestioneze sistemul informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni; sa sprijine organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici in materia identificarii si administrarii bunurilor care pot face obiectul masurilor de indisponibilizare si confiscare in cadrul procesului penal; sa coordoneze, evalueze si monitorizeze la nivel national aplicarea politicilor in domeniul recuperarii creantelor provenite din infractiuni.

  Agentia gestioneaza si tine evidenta sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum si a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori partii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: INS: Peste 800.000 de turisti inregistrati in structurile de primire turistica, in mai; 26,4% au fost straini

  Numarul sosirilor inregistrate in mai in structurile de primire turistica din Romania a fost de 829.900, in crestere cu 14,6% fata de cel consemnat in luna similara din 2014, mai mult de un sfert dintre acestea - 26,4% - fiind sosiri ale turistilor straini, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

  Din totalul de 219.000 de sosiri ale turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (162.900, respectiv 74,4% din total turisti straini), dintre acestia 85,5% provenind din tarile membre ale Uniunii Europene — 139.300.

  Din Asia au fost inregistrati 30.500 de turisti, iar din America de Nord — 15.700 turisti. Cele mai putine sosiri inregistrate in structurile de primire turistica au fost ale turistilor din America de Sud — 1.700 si din Africa — 2.000.

  Din totalul turistilor inregistrati in mai 2015 in structurile de primire turistica, cei mai multi au fost in Bucuresti si orasele resedinta de judet (49,2% din turistii romani si 76,8% dintre cei straini).

  Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in mai 2015 au insumat putin peste 1,818 milioane, in crestere cu 12,3% fata de cele din luna mai 2014.

  Din totalul de innoptari, cele ale turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in luna mai a anului curent, 76,6%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 23,4%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (71,8% din total turisti straini), 84,7% dintre acestia fiind din tarile apartinand Uniunii Europene.

  Durata medie a sederii in mai 2015 a fost de 2,3 zile la turistii romani si de 1,9 zile la turistii straini.

  Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in mai 2015 a fost de 27,4% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 2,6% fata de luna mai 2014. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare, in mai 2015, s-au inregistrat la hoteluri (34,6%), vile turistice (19,1%), hosteluri (17,4%), moteluri (17%) si pensiuni turistice (16,7%).

  Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele cinci luni din 2015 au fost de aproape 3,077 milioane, in crestere cu 13,7% fata de cele din aceeasi perioada a anului 2014.

  Din numarul total de sosiri in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, cele ale turistilor romani au reprezentat, in primele cinci luni ale anului, 76,1%, in timp ce turistii straini au consemnat 23,9%, ponderi apropiate de cele din aceeasi perioada a anului 2014.

  In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (75,4% din total turisti straini), iar din acestia 84,1% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4735 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0196 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9969 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.7823 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2896 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0651 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.3021 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.023 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2151 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.8318 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 iunie 2015

  In data de 30 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 470/2015 - M. Of. 470/2015 [M. Of. 470 / 30 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 471/2015 - M. Of. 471/2015 [M. Of. 471 / 30 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 472/2015 - M. Of. 472/2015 [M. Of. 472 / 30 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 473/2015 - M. Of. 473/2015 [M. Of. 473 / 30 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 474/2015 - M. Of. 474/2015 [M. Of. 474 / 30 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 475/2015 - M. Of. 475/2015 [M. Of. 475 / 30 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 476/2015 - M. Of. 476/2015 [M. Of. 476 / 30 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-30 :: Titlu: Legea 161/2015 aduce modificari la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 469/2015 a fost publicata Legea 161/2015 privind modificarea art. 12 alin. (3) din OUG 5/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

  Personalul Autoritatii este format din personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor in conditiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, functionari publici si personal contractual.

  Posturile de functionar public cu statut special reglementat de Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata, existente in cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si personalul care ocupa aceste posturi se transfera la Administratia Nationala a Penitenciarelor sau, dupa caz, la Ministerul Justitiei, in functie de necesitati.

  Textul integral: Legea 161/2015 aduce modificari la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-30 :: Titlu: Legea privind standardizarea nationala, nr. 163/2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 470/2015 a fost publicata Legea 163/2015 privind standardizarea nationala.

  Activitatea de standardizare nationala este activitate de interes public general si contribuie la:
  a) cresterea competitivitatii economiei nationale;
  b) inlaturarea barierelor tehnice din calea comertului;
  c) buna aplicare a reglementarilor si a politicilor publice;
  d) promovarea rezultatelor cercetarii-dezvoltarii si inovarii;
  e) protectia intereselor consumatorilor si a mediului;
  f) utilizarea durabila a resurselor;
  g) reprezentarea intereselor nationale in activitatea de standardizare internationala si europeana.

  In standardizarea nationala se aplica urmatoarele principii:
  a) elaborarea si adoptarea standardelor romane pe baza de consens al partilor interesate;
  b) transparenta, coerenta si disponibilitatea publica;
  c) participarea tuturor partilor interesate;
  d) caracterul voluntar al aplicarii standardelor romane;
  e) independenta fata de orice posibil interes predominant;
  f) respectarea regulilor standardizarii europene si internationale;
  g) corelarea standardelor romane cu evolutia legislatiei;
  h) reprezentarea intereselor nationale in activitatea de standardizare internationala si europeana.

  Aplicarea standardelor romane are caracter voluntar.
  Aplicarea unui standard roman poate deveni obligatorie, in totalitate sau in parte, pe intreg teritoriul, pe plan zonal sau pe plan local, numai printr-o reglementare, in cazul in care considerente de ordin public, de protectie a vietii, a sanatatii si a securitatii persoanelor fizice, a mediului si a intereselor consumatorilor fac necesara o astfel de masura.

  Textul integral al legii: Legea privind standardizarea nationala, nr. 163/2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-30 :: Titlu: Tarifele de roaming vor fi eliminate in Uniunea Europeana din iunie 2017

  Uniunea Europeana a ajuns, marti, la un acord preliminar privind eliminarea tarifele de roaming in interiorul celor 28 de state ale blocului comunitar pana in iunie 2017, transmit Bloomberg si Reuters.

  'Conform acordului, suprataxarea roamingului in UE va fi abolita din 15 iunie 2017', a anuntat Letonia, tara care detine presedintia Uniunii Europene in acest moment.

  In controversata problema a neutralitatii internetului, UE intentioneaza sa solicite operatorilor de telecomunicatii sa ofere acces egal tuturor utilizatorilor, iar blocarea va fi permisa doar pentru contracararea atacurilor cibernetice sau in timpul perioadelor de supraincarcare a retelelor.

  'Este un acord crucial care va elimina in cele din urma tarifele de roaming. In prezent, aceste tarife ii determina pe utilizatori sa-si inchida telefoanele mobile cand calatoresc in strainatate. Daca ei nu s-ar mai speria de facturi, si-ar utiliza aparatele mai des cand ar calatori, creand mai multe oportunitati companiilor de telecomunicatii sa ofere servicii consumatorilor din regiune', a apreciat comisarul european pentru economia si societatea digitala, Guenther Oettinger.

  In mai, Comisia Europeana a renuntat la planurile sale vizand eliminarea tarifelor de roaming incepand din 2016, in urma obiectiilor venite de la companiile de telecomunicatii si de la mai multe mici state membre. Insa, un nou compromis a devenit necesar dupa protestele organizatiilor pentru protectia consumatorilor si ale Parlamentului European.

  Recent, comisarul european pentru economia si societatea digitala a avertizat ca UE trebuie sa-si consolideze piata de telecomunicatii, punand in evidenta faptul ca in Europa exista 280 de companii de telecomunicatii comparativ cu doar patru in SUA.

  'Pentru a deveni mai competitive si a-si consolida retelele, mult mai multe companii vor fuziona in urmatorii ani. Aceasta ar trebui sa permita industriei europene de telecomunicatii sa joace un rol mai mare pe scena globala', a apreciat Gunther Oettinger.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-30 :: Titlu: ONRC: Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 5 luni, in scadere cu 56,86%

  Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele 5 luni din acest an, cu 56,86%, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, ajungand la 4.758 unitati, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

  Fata de nivelul din luna aprilie, in mai numarul firmelor intrate in insolventa a crescut cu 24,1%.

  Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 886, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 52,19%, in primele cinci luni comparativ cu aceeasi perioada din 2014. Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 245 companii in insolventa (-65,84%), urmat de judetul Timis cu 239 (-41,71%).

  In primele 5 luni, au fost inmatriculate 51.464 persoane fizice si juridice, cu 10,03% mai multe decat in aceeasi perioada din 2014. Cele mai multe inmatriculari au fost realizate in Bucuresti, respectiv 8.285, pe locurile urmatoare aflandu-se judetele Cluj, cu 2.659, si Timis, cu 2.147. Din punct de vedere al clasificarii CAEN, cele mai multe inmatriculari — 14.075 au fost inregistrate in domeniul "Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor", in scadere cu 8,45% fata de ianuarie — mai 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4931 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0354 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 0.2146 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.7637 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3547 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0917 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.3251 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0604 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 4.0469 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.8346 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 iunie 2015

  In data de 29 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 465/2015 - M. Of. 465/2015 [M. Of. 465 / 29 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 466/2015 - M. Of. 466/2015 [M. Of. 466 / 29 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 467/2015 - M. Of. 467/2015 [M. Of. 467 / 29 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 468/2015 - M. Of. 468/2015 [M. Of. 468 / 29 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 469/2015 - M. Of. 469/2015 [M. Of. 469 / 29 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-29 :: Titlu: Cosmoiu (SRI): In urmatoarele luni speram sa promovam nou proiect de lege privind securitatea cibernetica

  Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Florin Cosmoiu, a declarat ca institutia pe care o reprezinta impreuna cu celelalte institutii implicate spera sa promoveze "in urmatoarele luni" un nou proiect de lege privind securitatea cibernetica, document care ar urma apoi sa intre in dezbatere publica.

  "In 2014 a fost o mare dezbatere in spatiul public vizavi de legea adoptata de Parlament privind securitatea cibernetica a Romaniei, care ulterior a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala. Institutiile statului implicate lucreaza in aceasta perioada pentru a identifica solutiile care sa raspunda la exigentele care au fost emise de catre Curte. (...) ?i noi si impreuna cu celelalte institutii implicate speram sa reusim in urmatoarele luni sa promovam un nou proiect de lege care va intra in primul rand intr-o dezbatere publica. Probabil ca in prima etapa acolo a fost o greseala, nu s-a dezbatut destul de mult cu toti factorii si din societatea civila interesati. S-au creat o serie de emotii, niste lucruri care, zicem noi, nu au fost bine intelese", a afirmat Cosmoiu luni in cadrul unei conferinte de presa organizata de Ambasada Elvetiei pentru a anunta desfasurarea celei de-a treia editii a Congresului International "Cybersecurity in Romania, platforma de dialog public-privat".

  Oficialul SRI si-a exprimat speranta ca o astfel de dezbatere publica va clarifica atat nevoia de securitate cibernetica, dar si dreptul cetateanului la viata privata. "Printr-un dialog intre actorii implicati speram sa se identifice solutia care sa satisfaca ambele parti — societatea civila si institutiile statului cu nevoia lor de securitate", a adaugat Florin Cosmoiu.

  El a precizat ca SRI este partener al Congresului International "Cybersecurity in Romania, platforma de dialog public-privat", care se va organiza la Sibiu, aratand ca Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei prevede chiar coagularea unor campanii de constientizare a pericolului atacurilor cibernetic. Cosmoiu a explicat ca atacurile cibernetice pot afecta atat institutiile statului, cat si companiile, firmele mai mici, chiar si persoanele.

  "Daca la nivelul institutiilor publice strategice atacurile pot proveni de la entitati statale, la nivelul companiilor private poate sa apara asa numitul spionaj cibernetic. Plus ca fiecare dintre noi si ca persoane private si ca mici firme putem fi tinta grupurilor de criminalitate cibernetica organizata. Aceste lucruri exista, se manifesta si in Romania, tendinta este de crestere. De aceea este important sa prezentam tuturor amenintarile, riscurile la care putem fi supusi", a sustinut Florin Cosmoiu.

  Mijloacele de combatere a problemelor de securitate cibernetica au fost prezentate pe scurt de Romulus Maier, director Agora Group, un alt partener al congresului de la Sibiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-29 :: Titlu: Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia

  Un indice al Bloomberg care include cele mai tranzactionate monede emergente a scazut, luni, cu ,6% in Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar, transmite Bloomberg.

  Leul din Romania si forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arata datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna.

  Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani.

  Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

  Nizam Idris, analist la Macquarie Bank Ltd. in Singapore, a avertizat ca "intotdeauna exista riscul contagiunii". Potrivit acestuia, monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece exista legaturi economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia. Ele nu beneficiaza de 'backstop' complet. (Banca Centrala Europeana a introdus un mecanism de "backstop" comun. Acesta va permite contractarea de imprumuturi de catre Fondul unic de rezolutie a bancilor (SRF), care urmeaza a fi rambursate prin contributii provenind din sectorul bancar).

  Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de asistenta financiara al Greciei, care expira marti, in contextul in care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai (BCE, FMI si Comisia Europeana), ce prevede reduceri bugetare in schimbul unui nou ajutor financiar.

  Din cauza turbulentelor din Grecia, care este aproape de a intra in incapacitate de plata, activitatea economica a statelor din Europa Centrala si de Est (CEE) situate in imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, au estimat recent analistii de la UBS.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-29 :: Titlu: Bancile europene inregistreaza scaderi semnificative la burse, dupa ce Grecia a impus restrictii asupra miscarilor de capital

  Actiunile bancilor europene inregistreaza luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franta si Germania, dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor, transmit Bloomberg si Reuters.

  'Evolutiile din acest weekend au crescut profilul de risc al bancilor din Grecia', a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi.

  Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor.

  Luni dimineata, indicele bursier Stoxx Europe 600 inregistra un declin de 4,4%. Actiunile bancilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo si Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander si BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franta) si Deutsche Bank (Germania) inregistrau un recul de peste 6%. Actiunile Banco Comercial Portugues au scazut cu 8,1%. Principalele banci austriece, Erste si Raiffeisen, inregistrau luni un declin de 6,1% si, respectiv, 14,1%.

  Expunerea bancilor straine la Grecia este relativ modesta, dupa ce bancile — in special cele din Franta si Germania — si-au vandut subsidiarele elene in ultimii trei ani. Desi riscul contagiunii s-a atenuat fata de criza datoriilor din 2009, cand bancile straine aveau o expunere mai ridicata la Grecia, creditorii raman vulnerabili la amenintarea iesirii Greciei din zona euro (Grexit).

  Luni dimineata, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scazut cu 4%, in timp ce la Paris indicele principal CAC 40 inregistra un declin de 4,7%. In Asia, bursa japoneza a inchis in scadere cu 2,9%, indicele Hang Seng a inchis prima sedinta de luni in scadere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a inregistrat un recul de 3,34%.

  "Pe termen scurt, vom vedea o inrautatire a increderii pe piete. Bondurile suverane, bancile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini', a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, in Milano.

  La sfarsitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc si Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro si, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anuntat recent analistii de la Berenberg. Luni, actiunile HSBC si Credit Agricole au scazut cu 2,5% si, respectiv, 8%.

  Premierul elen Alexis Tsipras a anuntat duminica impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar. Bancile si Bursa de la Atena vor fi inchise pana in 6 iulie. Sunt afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia.

  Intr-un discurs televizat adresat natiunii, oficialul a afirmat ca Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, dupa ce Banca Centrala Europeana a decis duminica sa nu majoreze finantarea de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti. Amenintarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a determinat populatia sa-si retraga masiv banii din conturi, astfel incat plafonul liniei de finantare de urgenta, situat in prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari), ar putea sa nu fie suficient.

  Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna. Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani. Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-06-28 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 363 din 7 mai 2015

  Curtea Constitutionala a publicat Decizia nr. 363 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autoarea acesteia sustine, in esenta, ca prevederile criticate sunt lipsite de previzibilitate, deoarece din modul de definire a infractiunii nu poate fi determinata cu exactitate notiunea de impozit cu retinere la sursa, astfel ca o persoana nu poate sa isi dea seama daca actiunea sau inactiunea sa intra sub incidenta normei. Totodata, arata ca aceasta prevedere legala nu respecta principiul previzibilitatii normei juridice, intrucat este lipsita de claritate din perspectiva elementului material, fiind dificil de determinat cu precizie sfera impozitului cu retinere la sursa, pentru a stabili actiunile sau inactiunile prohibite de legea penala.
  In acest context, face referire si la prevederile art.771 alin.(6) din Legea nr.571/2003 - Codul fiscal, potrivit caruia *impozitul (...) se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului(...), impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut*.

  De asemenea, mentioneaza ca dispozitiile criticate, prin trimiterea in cascada la acte normative cu forta juridica inferioara, respectiv la formulare - anexe, instructiuni de completare a acestor formulare, contravin principiului legalitatii incriminarii, garantat de art.23 alin.(12) din Constitutie si ale art.7 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. In acest sens, mentioneaza jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in ceea ce priveste accesibilitatea si previzibilitatea legii.

  Curtea de Apel Cluj ? Sectia penala si de minori opineaza ca, in ceea ce priveste conformitatea dispozitiilor art.6 din Legea nr.241/2005 cu cele ale art.23 alin.(12) din Constitutie, acestea *ridica serioase semne de intrebare cu privire la previzibilitatea lor*. Avand in vedere cele stabilite de art.7 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, arata ca notiunea de *impozite sau contributii cu retinere la sursa* (a caror retinere si nevarsare, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, este considerata infractiune), nu are o reglementare clara in legislatia interna. Totodata, sustine ca textul criticat, care face trimitere la prevederi legale din Codul fiscal, norme metodologice si un numar impresionant de anexe si ordine ale diferitelor institutii ale statului cu competente in domeniul financiar, fiscal si bugetar, este confuz si imprecis si, prin urmare, impredictibil.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Mihaela Liliana Chis in Dosarul nr.1296/33/2013 al Curtii de Apel Cluj ? Sectia penala si de minori si constata ca dispozitiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sunt neconstitutionale.

  Decizia nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, la data redactarii prezentului text de stire, 28 iunie 2015.

  Textul integral al deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 363 din 7 mai 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-28 :: Titlu: Legea 149/2015 aduce modificari importante la Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 453/2015 a fost publicata Legea 149/2015 privind modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

  Criteriile de constituire a unui fond cinegetic sunt urmatoarele:
  a) marimea suprafetei fondului cinegetic;
  b) stabilitatea faunei cinegetice sedentare de interes cinegetic in interiorul limitelor fondului cinegetic;
  c) limitele usor de descris si identificat pe teren ale fondului cinegetic;
  d) constituirea si delimitarea istorica a fondurilor cinegetice;
  e) includerea tuturor localitatilor, cu exceptia municipiilor, in cuprinsul fondurilor cinegetice.

  Suprafata unui fond cinegetic va fi de cel putin 5.000 ha la campie, 7.000 ha la deal si 10.000 ha la munte, iar suprafata productiva cinegetic din fiecare fond cinegetic sa fie mai mare decat jumatate din suprafata fondului cinegetic respectiv.

  Suprafata productiva cinegetic minima necesara pentru un membru vanator, pe organizatii vanatoresti si la nivelul tarii, este de:
  a) 150 ha la campie;
  b) 200 ha la deal;
  c) 250 ha la munte.

  Fondul cinegetic se delimiteaza pe limite naturale, cum ar fi: culmi, cursuri de apa si altele asemenea, si/sau limite artificiale stabile in timp, cum ar fi: drumuri, cai ferate, autostrazi, linii electrice, canale de irigatii sau navigabile si altele asemenea, usor identificabile.

  Principalele atributii ale administratorului faunei cinegetice sunt urmatoarele:
  a) elaboreaza strategia nationala pentru conservarea faunei cinegetice si a habitatelor acesteia, precum si pentru accesarea de fonduri europene si guvernamentale in acest scop;
  b) stabileste criteriile de atribuire in gestiune a fondurilor cinegetice;
  c) calculeaza tariful de gestionare pentru suprafetele productive cinegetic din fondurile cinegetice atribuite direct, tarif ce constituie valoare de pornire a licitatiilor organizate in scopul atribuirii in gestiune a fondurilor cinegetice neatribuite direct;
  d) stabileste tarifele minimale, pe specii, pentru practicarea vanatoarei cu vanatori cetateni straini;
  e) elaboreaza reglementarile de organizare si practicare a vanatorii cu arme si capcane;
  f) stabileste si aproba anual, pana la data de 15 aprilie pentru specia caprior si pana la 15 mai pentru celelalte specii admise la vanatoare, cu avizul autoritatii publice centrale care raspunde de protectia mediului, cotele de recolta pentru speciile din anexa nr. 1, care devin obligatorii de realizat, fara alte avize, acorduri sau autorizari suplimentare;
  g) propune, in situatii justificate, modificarea perioadelor legale de vanatoare pentru unele specii de vanat;
  h) avizeaza propunerile de populare a fondurilor cinegetice cu specii de vanat inexistente in libertate in Romania, pe baza studiilor de impact, avizate de Academia Romana si de autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului;
  i) stabileste, impreuna cu reprezentantii ministerelor de resort, masurile necesare mentinerii echilibrului ecologic si prevenirii pagubelor cauzate de vanat si prin vanatoare culturilor agricole, animalelor domestice si fondului forestier;
  j) tine evidenta si publica anual date referitoare la populatia de fauna cinegetica, starea de sanatate a acesteia, recoltele si trofeele de vanat;
  k) colaboreaza cu Ministerul Educatiei si Cercetarii in vederea stabilirii programelor de invatamant pentru institutiile de invatamant care au ca discipline de studiu fauna cinegetica si vanatoarea si in vederea stabilirii programelor de cercetare stiintifica in domeniul cinegetic;
  l) controleaza activitatea cinegetica la toate nivelurile, din punct de vedere al respectarii prevederilor prezentei legi si a dispozitiilor contractelor de gestionare;
  m) organizeaza direct si coordoneaza activitatea de combatere a braconajului;
  n) organizeaza documentarea stiintifica in managementul cinegetic si stabileste sistemul informational in domeniu;
  o) stabileste criteriile pentru acordarea licentei de functionare a gestionarilor fondurilor cinegetice si acorda sau retrage, dupa caz, aceasta licenta;
  p) atesta, impreuna cu Ministerul Justitiei, expertii tehnici judiciari in vanatoare;
  q) aproba modelul permiselor si autorizatiilor de vanatoare si tine evidenta persoanelor care au dobandit calitatea de vanator;
  r) emite si pune la dispozitie gestionarilor fondurilor cinegetice formularele autorizatiilor de vanatoare;
  s) stabileste calibrele armelor de foc si categoriile de munitie, capcanele si rasele de caini care pot fi folosite la vanatoare in Romania;
  sh) stabileste, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, armele si categoriile de munitie care se pot folosi la vanatoare in Romania;
  t) initiaza actiuni de popularizare a activitatii cinegetice si de...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-28 :: Titlu: Excedentul bugetar a urcat la 0,9% din PIB, dupa primele cinci luni

  Bugetul general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB, fata de un deficit de 1,58 miliarde lei, respectiv minus 0,24% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014.

  In primele patru luni ale anului, bugetul general consolidat inregistrase un excedent de sase miliarde lei, respectiv 0,85% din PIB.

  Conform datelor publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au insumat 93,16 miliarde lei (13,3% din PIB) si au fost cu 10,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (plus 17,5%), impozitul pe venit (plus 15,1%), venituri nefiscale (plus 19,2%) si accize (plus 9,8%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 0,8% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.

  La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,5%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,1% si venituri nefiscale cu 0,8%.

  Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 86,8 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.

  In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri in cazul cheltuielilor cu bunuri si servicii (minus 3,8%) si a celor cu subventiile (minus 2%). O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (minus 21,9%), ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

  Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,3 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-28 :: Titlu: Avocatul Poporului, solidar cu organismele interne si internationale in lupta impotriva torturii

  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, si-a exprimat solidaritatea cu organismele interne si internationale in lupta impotriva torturii, cu ocazia Zilei Internationale a Organizatiilor Natiunilor Unite pentru sprijinirea victimelor torturii.

  "In aceasta zi importanta suntem alaturi de victimele si supravietuitorii torturii din intreaga lume si ne exprimam solidaritatea cu organismele interne si internationale in lupta impotriva torturii", a declarat Ciorbea, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului (AP).

  Incepand cu anul 1998, 26 iunie a fost declarata Ziua Internationala a Organizatiilor Natiunilor Unite pentru sprijinirea victimelor torturii, in care sunt omagiate victimele si supravietuitorii torturii in intreaga lume.

  Romania a ratificat prin Legea nr. 109/ 2009 Protocolul optional, adoptat la New York pe 18 decembrie 2002, la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York pe 10 decembrie 1984.

  Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 48/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, institutia AP, prin domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, a fost desemnata sa exercite atributiile specifice de mecanism national de prevenire.

  Prin infiintarea domeniului privind prevenirea torturii in locurile de detentie, Romania face parte dintre cele 61 de state din intreaga lume in care exista mecanisme nationale de prevenire si care, alaturi de comitetul pentru prevenirea torturii si de subcomitetul de prevenire a torturii si a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante, actioneaza impotriva oricaror forme de tortura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-28 :: Titlu: Legea prin care terenurile agricole folosite in sistemul de cercetare raman in proprietatea publica a statului, promulgata

  Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii pentru completarea Art. 6 din Legea nr. 165/ 2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, informeaza Administratia Prezidentiala

  Potrivit legii, suprafetele de teren cu destinatie agricola indispensabila activitatii de cercetare — dezvoltare — inovare si multiplicarii materialului biologic vegetal si animal, de utilitate publica, folosite de Academia de ?tiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Sisesti" si sistemul de cercetare in domeniile agricultura, silvicultura si industrie alimentara, sunt exceptate de la demararea procedurilor legale necesare in vederea schimbarii regimului juridic.

  Astfel, acestor terenuri nu li se schimba regimul juridic si raman in proprietatea publica a statului.

  Prin aceasta lege, au fost eliminate prevederile conform carora institutele, statiunile de cercetare si institutiile publice erau obligate sa predea Agentiei Domeniilor Statului, in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii Guvernului in Monitorul Oficial al Romaniei, terenurile care fac obiectul acesteia.

  De asemenea, au fost eliminate prevederile prin care, in situatia in care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu era posibila, fostului proprietar sau mostenitorilor acestuia li se atribuia un alt amplasament, respectiv pe terenurile proprietate publica, trecute in conditiile legii in proprietatea privata a statului, sau pe terenurile proprietate privata a statului, care au fost administrate de institute, statiuni de cercetare si alte institutii publice pe raza unitatii administrativ-teritoriale si a localitatilor invecinate, aflate in acelasi judet.

  Tot vineri, seful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 182/ 2002 privind protectia informatiilor clasificate si pentru promulgarea Legii privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei privind dobandirea, pe baza de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna functionare a misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, semnat la Bethlehem la 24 decembrie 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-06-27 :: Titlu: Decizia Curtii Constitionale nr. 442 din 10 iunie 2015

  Curtea Constitutionala a publicat textul Deciziei nr. 442 din 10 iunie 2015 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006.

  In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate sunt invocate, in principal, critici de neconstitutionalitate extrinseca, constand in incalcarea, pe de o parte, a prevederilor constitutionale art.73 alin.(3) coroborate cu cele ale art.76 alin.(1) referitor la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de alta parte, a celor ale art.75 alin.(1) teza finala si alin.(5) referitor la competenta legislativa a Camerelor Parlamentului in procedura de legiferare. De asemenea, cu privire la fondul reglementarii, se arata ca articolul unic pct.2 din lege contravine art.1 alin.(5) din Constitutie, incalcand principiile si normele de tehnica legislativa care impun o reglementare unitara in scopul realizarii unei sistematizari a materiei cu consecinta cresterii accesibilitatii si previzibilitatii legii.

  In motivarea criticilor de neconstitutionalitate raportate la prevederile art.73 alin.(3) si art.76 alin.(1) din Constitutie, se invoca avizul Consiliului Legislativ, potrivit caruia, desi reglementarea referitoare la serviciile comunitare de utilitati publice face parte din categoria legilor ordinare, interventiile legislative propuse se constituie in norme derogatorii de la Legea administratiei publice locale nr.215/2001, motiv pentru care acestea *ar trebui reformulate in mod corespunzator*. Se mai arata ca, prin acelasi aviz, Consiliul Legislativ a semnalat ca in procedura legislativa se afla o alta propunere legislativa cu caracter organic, avand aceiasi initiatori si cu un obiect de reglementare similar, aceasta fiind, ulterior, respinsa de Senat, in calitate de Camera decizionala.

  Cu privire la legea supusa controlului de constitutionalitate, se arata ca aceasta a facut si obiectul unei cereri de reexaminare formulate de Presedintele Romaniei pe motiv ca prevederile articolului unic pct.2 al acesteia ar contraveni regimului incompatibilitatilor si conflictelor de interese reglementat prin Legea nr.161/2003. In cadrul procedurii parlamentare de reexaminare a legii, aceasta a fost dezbatuta si adoptata, insa, in aceeasi forma cu cea inaintata anterior spre promulgare, cu aplicarea art.76 alin.(2) din Constitutie.

  Analizand continutul normativ al articolului unic pct.2 din legea criticata, se apreciaza ca acesta instituie o derogare autentica de la dispozitiile art.37 si 92 din Legea nr.215/2001 in ceea ce priveste reprezentarea comunelor, oraselor, respectiv municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara ce au ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice direct de catre primari, respectiv de presedintii de consilii judetene, cu posibilitatea delegarii acestei competente. Asadar, intervine in domeniul de reglementare al Legii nr.215/2001, lege care, in integralitatea sa, cuprinde norme juridice de natura legii organice. Or, potrivit normelor de tehnica legislativa, normele derogatorii se instituie prin acte normative cu aceeasi forta juridica cu cea a actelor normative de la care excepteaza. In acest sens, se fac referiri la art.63 alin.(2) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, precum si la Decizia Curtii Constitutionale nr.786/2009. De aceea, legea criticata trebuia adoptata cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere a Parlamentului, si nu cu cel al majoritatii membrilor prezenti.

  Cu privire la criticile de neconstitutionalitate raportate la prevederile constitutionale ale art.75 alin.(1) teza finala si alin.(5) referitor la competenta legislativa a Camerelor Parlamentului, se arata ca, intrucat legea a fost adoptata ca lege ordinara, Camera Deputatilor a fost Camera decizionala; or, in conditiile in care legea criticata ar fi fost adoptata ca lege organica, Senatul ar fi trebuit sa fie Camera decizionala. In aceste conditii, se apreciaza ca a avut loc o incalcare a prevederilor constitutionale referitoare la sesizarea Camerelor Parlamentului, dispozitii care realizeaza o departajare a competentelor acestora, cu respectarea principiului bicameralismului.

  Cu privire la criticile de neconstitutionalitate raportate la prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5), se apreciaza ca dispozitiile derogatoare cuprinse in articolul unic pct.2 din legea criticata sunt incomplet reglementate, afectand regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese reglementat de Legea nr.161/2003.
  Acestea ar fi trebuit sa instituie in mod neechivoc, clar, nesusceptibil de alte interpretari, si o referire la Legea nr.161/2003. Avand in vedere aceste aspecte, se considera ca textul legal antereferit incalca art.1 alin.(5) din Constitutie.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis obiecti...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Legea 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 464/2015 a fost publicata Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

  Scopul legii este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica, de buna-credinta, acoperirea intr-o masura cat mai mare a pasivului acestuia si descarcarea de datorii, in conditiile prezentei legi.

  Prevederile legii se bazeaza pe urmatoarele principii:
  1. acordarea unei sanse debitorilor de buna-credinta de redresare a situatiei financiare, prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor;
  2. facilitarea negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui acord al creditorilor cu debitorul asupra planului de rambursare a datoriilor;
  3. sprijinirea iesirii din starea de insolventa a debitorului, inclusiv prin descarcarea de datorii, in conditiile legii, intr-un mod sistematic si rational, astfel incat debitorul sa fie motivat sa faca eforturi pentru a desfasura activitati generatoare de venituri, sa fie facilitata reinsertia acestuia in mediul social si contributia sa la viata economica a comunitatii, conform cu nivelul de pregatire profesionala si experienta acumulata;
  4. maximizarea, printr-o procedura colectiva, a gradului de recuperare a creantelor si a gradului de valorificare a activelor, atunci cand este cazul;
  5. asigurarea, in cadrul procedurii colective, a unui tratament echitabil al creditorilor si a unui tratament egal pentru creditorii de acelasi rang;
  6. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, avand la baza un set de reguli clar determinate si uniform aplicabile;
  7. asigurarea unor proceduri de insolventa eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu minim de costuri pentru creditori, debitori, institutii si autoritati publice, precum si pentru orice alte entitasi implicate;
  8. asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului si cu protejarea datelor cu caracter personal.

  Textul integral al Legii: Legea 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: INS: 16,7% din cheltuielile lunare ale unei persoane s-au dus pe impozite, contributii si taxe, in 2014

  Un procent de 16,7% din cheltuielile medii lunare ale unei persoane, de 850 lei, au fost reprezentate de impozite, contributii si taxe, in 2014, se arata intr-o postare pe pagina de facebook a Institutului National de Statistica (INS).

  Cea mai mare pondere a cheltuielilor este reprezentata de cumpararea marfurilor nealimentare, respectiv 21,8%, fiind urmata de alimente si bauturi cu 21,7%.

  O pondere de 19,1% este reprezentata de plata serviciilor, 15,6% de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, 1,2% de cheltuieli pentru productie, ,6% — cheltuieli pentru investitii si 3,3% — alte cheltuieli.

  Potrivit datelor transmise AGERPRES de INS, in mediul urban cheltuielile medii lunare ale unei persoane s-au ridicat la 969 lei, iar in cel rural la 712 lei. In ceea ce priveste clasificarea pe varste, persoanele cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani au cheltuit, in medie, 1,056 lei, in timp ce restul categoriilor sub 1.000 lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: A doua extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminica; fondul de premiere, un milion de lei

  A doua extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminica, prilej cu care vor fi acordate maximum 100 de premii, dintr-un fond de premiere stabilit la un milion de lei, informeaza, vineri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  Potrivit sursei citate, extragerea va avea loc la ora 17,00, la aceasta urmand sa participe bonurile fiscale emise in perioada 29 martie — 31 mai 2015.

  "Selectia castigatorilor va fi realizata in doua etape. Astfel, duminica, 28 iunie, Loteria Romana va organiza extragerea din urne a bilelor care vor desemna luna, ziua si valoarea bonurilor castigatoare in prima etapa de selectie. Dupa centralizarea bonurilor castigatoare, va fi organizata cea de a doua extragere, determinarea celor 100 de bonuri castigatoare. Precizam ca acordarea a maximum 100 de premii este reglementata de Legea nr. 166/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 460 din 25 iunie 2015", precizeaza MFP.

  In ceea ce priveste prima etapa de selectie a castigatorilor Loteriei bonurilor fiscale, incepand cu ora 17,00, va fi organizata prima parte a extragerii ocazionale, in studioul TV al Loteriei Romane. Extragerea este publica si va putea fi transmisa, in direct, de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Romane.

  Extragerea de duminica va avea trei etape: etapa I — se va extrage o bila, reprezentand luna emiterii bonului, etapa II — se va extrage o bila, reprezentand ziua emiterii bonului si etapa III — se vor extrage 3 bile, reprezentand valoarea bonului.

  "Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al CN "Loteria Romana' (CNLR) pentru o perioada de minimum 30 de zile. La aceasta extragere participa toate bonurile fiscale emise in perioada 29 martie — 31 mai 2015, fara a fi necesara inregistrarea prealabila a acestora intr-o baza de date", mentioneaza MFP.

  Extragerea va fi realizata cu urnele si bilele pe care Loteria Romana le utilizeaza pentru tragerile loto, in prezenta unei comisii de tragere formata din cate un reprezentant al MFP, ANAF si CNLR. Bilele si urnele vor fi verificate in prezenta comisiei inainte de extragere.

  Depunerea cererilor de revendicare se realizeaza incepand cu prima zi dupa efectuarea extragerii, timp de 30 de zile, prin depunerea in original a bonului fiscal castigator emis in perioada 29 martie — 31 mai 2015, alaturi de copia actului de identitate si de o cerere, la orice administratie fiscala din structura ANAF, acest termen reprezentand termen de decadere din dreptul de revendicare a premiului.

  Formularul cererii poate fi obtinut gratuit de la administratia fiscala la care se depune bonul fiscal sau poate fi descarcat de pe site-ul www.mfinante.ro.

  Un bon fiscal este considerat castigator doar daca indeplineste cumulativ conditiile prevazute de lege, avand inscrise elementele obligatorii care arata ca a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul si seria fiscala ale aparatului de marcat electronic fiscal, data si ora emiterii precum si numarul de ordine).

  Fiecare unitate teritoriala ANAF, la care se depun bonurile fiscale castigatoare in prima etapa de selectie, va elibera o copie a acestora cu mentiunea "conform cu originalul', pe care se inscrie un numar unic de inregistrare. Pentru asigurarea transparentei, lista cu numerele unice de inregistrare al bonurilor care au facut obiectul cererilor de revendicare, va fi publicata pe site-urile MFP si ANAF. In acest mod, fiecare persoana care a depus o cerere de inregistrare va putea verifica existenta acestuia pe lista centralizatoare, explica MFP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Rezultatele la evaluarea nationala vor fi afisate pana vineri la ora 16,00

  Rezultatele la evaluarea nationala vor fi afisate vineri, pana la ora 16,00, iar in aceeasi zi, intre orele 16,00 - 20,00, se vor putea depune contestatiile, care vor fi rezolvate in perioada 27 - 29 iunie.

  Potrivit calendarului aprobat de MEC, rezultatele finale dupa contestatii se vor afisa pe 30 iunie.

  La evaluarea nationala s-au inscris 163.333 de elevi si au fost prezenti aproximativ 160.000 de absolventi de clasa a VIII-a.

  Admiterea in invatamantul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de elevii clasei a VIII-a (75%) si media generala de absolvire a claselor V — VIII (25%).

  Elevii vor putea completa fisele de inscriere pentru licee, impreuna cu parintii si asistati de dirigintii claselor a VIII-a, in perioada 3 — 7 iulie. Fisele vor fi verificate de parinti in perioada 4 — 8 iulie.

  Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afisa in unitatile de invatamant gimnazial listele cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si listele cu locurile neocupate in unitatile de invatamant liceal.

  Cea de a doua etapa de repartizare computerizata va avea loc pe 23 iulie, iar cea de a treia in zilele de 3 si 4 septembrie.

  In perioada 9 — 11 iulie vor avea loc inscrierea si repartizarea candidatilor pentru invatamantul special, iar in 6 — 8 iulie repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Teodorovici: Pe un un singur punct nu ne-am inteles cu Comisia Europeana: Codul Fiscal; FMI nu mai vine in iulie

  Comisia Europeana nu a ajuns la un acord cu autoritatile romane in privinta Codului Fiscal, dar va decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu Romania, iar Fondul Monetar International nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru ca va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

  'Pe un un singur punct nu ne-am inteles: Codul Fiscal. O sa fie intalnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea ministrilor de Finante, iar Fondul Monetar International desigur nu o sa vina (in iulie — n.r.) pentru ca deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (...) Pentru Ecofin se va pregati un raport al acestei misiuni tehnice de la Bucuresti si saptamana viitoare vom sti continutul lui inainte de intalnirea ministrilor de Finante si vom formula un punct de vedere', a precizat Eugen Teodorovici, la finalul discutiilor cu reprezentantii misiunii Comisiei Europene.

  Acesta a precizat ca ingrijorarea Comisiei Europene se refera la impactul bugetar pe care Codul Fiscal il va avea, incepand cu anul viitor. 'Este o abordare normala din partea Comisiei Europene. In schimb au apreciat foarte mult ceea ce Romania a facut in ultimii ani, ca si masuri de dezvoltare economica, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discutie intre noi si Comisia Europeana. (...) Ideal ar fi fost sa fie un acord de ambele parti pentru acest proiect atat de important pentru economia Romaniei. (...) Important este ca oricare ar fi situatia, Romania s-a angajat foarte clar ca isi mentine acele angajamente asumate in special in zona de de reforme structurale', a subliniat ministrul Finantelor.

  Potrivit sursei citate, tinta de deficit bugetar asumata va fi depasita temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici sustine, insa, ca este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 sa fie posibila o scadere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului.

  Ministrul Finantelor a subliniat faptul ca sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar Romania este in situatia in care trebuie sa ia astfel de masuri pentru a-si consolida si mai mult starea economiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: BVB: Noul Cod Fiscal ofera oportunitati investitorilor; inregistrarea fiscala electronica a investitorilor straini ramane o problema

  Noile prevederi ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala ofera mai multe oportunitati investitorilor, insa economia romaneasca pierde investitii de milioane de euro din cauza lipsei inregistrarii fiscale electronice a investitorilor straini, o problema ce trebuie rezolvata de administratia publica, atrage atentia, joi, Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

  De asemenea, noile reglementari pentru short selling si imprumutul de instrumente financiare trebuie sa fie in concordanta cu noua legislatie secundara, aceasta fiind una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate.

  'Noile prevederi ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala ofera mai multe oportunitati investitorilor. Intermediarii vor putea oferi clientilor noi tipuri de tranzactii, iar managerii de fond vor avea posibilitatea sa administreze mai eficient activele. Cu toate acestea, noi, economia per ansamblu, pierdem investitii de milioane de euro din cauza lipsei, de exemplu, a inregistrarii fiscale electronice a investitorilor straini. Aceasta problema trebuie rezolvata de administratia publica. Fluxurile reduse de capital afecteaza negativ economiile cetatenilor romani care deja investesc pe piata de capital. De asemenea, speram ca noile reglementari pentru short selling si imprumutul de instrumente financiare sa fie in concordanta cu noua legislatie secundara. Aceasta este una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate', a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

  Intr-un comunicat, BVB apreciaza faptul ca, in sfera pietei de capital si a investitiilor, noul Cod prevede un impozit pe dividend redus la 5% si recunoaste mecanismul de imprumut de instrumente financiare, precum si tranzactiile de tip short sell.

  "Parlamentul Romaniei a aprobat, in 24 iunie 2015, noul Cod Fiscal si noul Cod de Procedura Fiscala. (...) Bursa de Valori Bucuresti (BVB), conducand demersurile pentru eliminarea barierelor ce stau in calea dezvoltarii pietei de capital din Romania, a fost profund implicata in imbunatatirea cadrului de reglementare fiscala", se mentioneaza in comunicat.

  Obiectivul strategic al BVB este acela de a dezvolta piata de capital locala, in vederea promovarii de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta. Pentru atingerea acestui obiectiv, autoritatile romane, impreuna cu grupul de lucru condus de Bursa de Valori Bucuresti, de aproape un an si jumatate, implementeaza un program comprehensiv pentru imbunatatirea modului in care functioneaza piata de capital locala, imbunatatirea lichiditatii si cresterea accesibilitatii produselor de pe piata de capital. Acesta include si masuri de eficientizare a proceselor de reglementare si crestere a eficientei in mediile pre-tranzactionare, tranzactionare si post-tranzactionare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Legea 166/2015 aduce modificari la organizarea Loteriei bonurilor fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 460/2015 a fost publicata Legea 166/2015 privind aprobarea OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

  La extragerile Loteriei bonurilor fiscale se acorda un numar de maximum 100 de premii. In termen de 10 zile de la expirarea perioadei prevazute la alin. (3), unitatile teritoriale transmit catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aparat central, lista persoanelor care au revendicat premiile potrivit alin. (2).
  Pentru asigurarea transparentei, o lista cuprinzand bonurile prin care au fost revendicate premiile identificate printr-un numar unic de inregistrare, se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, respectiv pe cel al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

  Textul integral: Legea 166/2015 aduce modificari la organizarea Loteriei bonurilor fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Tudorel Andrei (INS): Estimam o reducere a populatiei rezidente la nivelul anului 2014 in raport cu 2013

  Institutul National de Statistica (INS) estimeaza o reducere a populatiei rezidente la nivelul anului 2014, in raport cu 2013, din cauza plecarilor sau sosirilor si a diferentei dintre numarul de nasteri si decese, a declarat, joi, presedintele institutiei Tudorel Andrei, in cadrul unei mese rotunde pe tema recalcularii principalilor indicatori din cercetarea asupra fortei de munca in contextul Strategiei Europa 2020.

  "Din primele noastre estimari, pe componenta de populatie exista scaderi la populatia rezidenta. Scaderile sunt datorate atat diferentei dintre numarul de nasteri si numarul de decese. Aici valorile sunt mai mult decat provizorii. Diferenta dintre cele doua este de aproape 80.000 de persoane la nivelul anului 2014. La partea de emigratie nu as vrea sa lansez o cifra cat e diferenta, intrucat sunt date preliminare, dar valoarea este una negativa. Sunt mai multe plecari decat sosiri in tara, diferenta nu e mare, dar inca este o valoare negativa. Noi estimam o reducere a populatiei rezidente la nivelul anului 2014 in raport cu anul 2013", a spus Andrei.

  Acesta a precizat ca numarul persoanelor din strainatate care stau pe o durata mai mare de 12 luni este de 2,3 milioane persoane.

  "Valoarea data de Institutul National de Statistica pentru ultimul an este de 2,3 milioane de persoane in strainatate, dar care stau pe o durata mai mare de 12 luni", a afirmat oficialul INS.

  Potrivit unui document prezentat in cadrul evenimentului, emigrarea persoanelor in varsta de munca a condus la diminuarea populatiei ocupate in perioada 2007-2013.

  "Numarul somerilor s-a diminuat simtitor in anul imediat aderarii deoarece anul 2008 a fost an de crestere economica cu grad ridicat de ocupare, pe de alta parte din cauza fenomenului de emigrare. (...) Criza financiara instalata dupa 2008 a afectat gradul de ocupare si l-a indepartat de tinta nationala de 70% propus a fi atinsa pana in 2020", se arata in document.

  Potrivit documentului, agricultura este principalul angajator in mediul rural (59,9% in 2013). In mediul urban majoritatea persoanelor ocupate lucreaza in servicii (42,5%) sau industrie si constructii (35,4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: FIC: Adoptarea Codului Fiscal este un pas inainte insa in privinta Codului de Procedura sunt aspecte de clarificat

  Adoptarea Codului Fiscal reprezinta un pas inainte in clarificarea regimului fiscal aplicabil in Romania, insa in privinta Codului de Procedura Fiscala mai sunt o serie de aspecte de clarificat, a declarat joi vicepresedintele Consiliului Invetitorilor Straini (FIC), Daniel Anghel, in cadrul unei conferinte de presa.

  Noi nu am facut propuneri in zona de cote de impozitare ci pe zona tehnica, din perspectiva clarificarii unor aspecte din cele doua Coduri. Spre exemplu, pe zona de Cod Fiscal credem ca este un pas inainte. Vom vedea daca si Codul de Procedura Fiscala, unde mai avem cateva retineri. (...) La Codul Fiscal am solicitat plafonarea bazei de calcul la contributiile de asigurari sociale, in asa fel incat sa fie la un nivel rezonabil. Noi am cerut la trei salarii medii pe economie', a explicat Anghel.

  El sustine ca, desi autoritatile au adoptat reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din octombrie 2014, impozitarea muncii, dar si rata totala de impozitare sunt inca ridicate in Romania, iar colectarea taxelor ramane la un nivel redus, singurii care platesc fiind contribuabilii de buna credinta. 'Am cerut plafonarea pentru ca, daca ne uitam la nivel european inainte si chiar si dupa reducerea CAS, pe zona de impozitare a muncii suntem in continuare sus. (...) Rata totala de impunere in Romania este undeva la 43,2%. Suntem peste media europeana de 41%. Iar fata de anul trecut, noi le-am spus ca rata totala de impozitare o sa creasca din cauza impozitului pe constructii si a accizei pe carburanti. ?i s-a demonstrat ca a crescut cu trei puncte procentuale fata de anul trecut. Bulgaria are o rata de impozitare de 27% — 30%', a mai spus Anghel.

  Reprezentantul investitorilor straini a subliniat ca lupta impotriva evaziunii fiscale este foarte importanta, insa actiunile ANAF trebuie directionate catre zonele cu risc fiscal ridicat. 'Am solicitat o combinatie bine dozata intre constrangere si stimularea conformarii voluntare in actiunile ANAF de combatere a evaziunii fiscale, pentru ca exista riscul ca tot contribuabilii onesti sa fie afectati atunci cand masurile nu sunt foarte bune. Le dorim directionate in zone cu risc fiscal mare: tutun, alcool, legume, fructe si asa mai departe', a subliniat Anghel.

  Investitorii straini solicita autoritatilor predictibilitate, prin cat mai putine schimbari legislative, care sa fie dezbatute pe perioade de timp rezonabile cu toti factorii implicati, pentru ca inca exista situatii in care acte normative importante sunt supuse dezbaterii publice doar cateva zile si apoi adoptate fara a se tine cont de opiniile celor afectati. In acest context, investitorii au solicitat eliminarea sintagmei 'de regula' din Codul Fiscal, astfel ca orice modificare a regimului fiscal sa nu mai fie posibila decat cu cel putin sase luni inainte de aplicare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4563 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0164 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9902 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2588 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0346 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.249 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0331 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2109 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iunie 2015

  In data de 25 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 457/2015 - M. Of. 457/2015 [M. Of. 457 / 25 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 458/2015 - M. Of. 458/2015 [M. Of. 458 / 25 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 459/2015 - M. Of. 459/2015 [M. Of. 459 / 25 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 460/2015 - M. Of. 460/2015 [M. Of. 460 / 25 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: DNA: Adoptarea modificarilor la Legea avocatului atrage nulitatea unor probe deja administrate

  Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca adoptarea propunerilor dezbatute la Senat pentru modificarea Legii privind organizarea si exercitarea functiei de avocat ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosare.

  La solicitarea AGERPRES, Biroul de presa al DNA a comunicat miercuri ca adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de procedura penala, care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita.

  "Actualul Cod de procedura penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat, precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. In prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura se pot realiza doar atunci "cand exista date ca avocatul savarseste sau pregateste comiterea unei infractiuni" , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului. Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", se arata in raspunsul transmis de DNA.

  Plenul Senatului a aprobat ca votul in cazul a circa 40 de legi organice sa fie amanat pentru luni, printre propunerile ce urmeaza sa fie votate de senatori numarandu-se modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

  Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, miercuri, la dezbaterile din plen, ca modernizarea legii a fost necesara pentru "a permite o mai mare libertate avocatilor in a-si exercita profesia, dar si asigurarea securitatii profesionale a acestora".

  "Traim cu totii, ne place sau nu, sub imperiul unei presiuni extraordinare, mai ales pe colegii avocati, care intra in dosarele penale, de prea multe ori, nedreptatiti cu apelative pe care nu le merita, doar pentru faptul ca intr-un moment de cumpana a unui suspect sau a unui inculpat isi exercita profesia", a spus Chelaru.

  Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, initiata de un grup de parlamentari din intreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificata si completata ca urmare a noilor Coduri si a jurisprudentei CCR pentru punerea de acord a dispozitiilor legii cu deciziile Curtii.

  Plenul si-a insusit amendamentele Comisiei juridice referitoare la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau, efectuate de procuror, in conditiile existentei unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

  "Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii comunicarile scrise intre client si avocat, consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie si alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie. Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului", stipuleaza amendamentele adoptate.

  Articole nou introduse in lege stabilesc ca "restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni".

  "Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun", se mai arata in lege.

  Un alt nou articol care completeaza Legea avocaturii vizeaza ca persoana care face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unei alte persoane sau care deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in calitate de avocat este pedepsita de lege. Avocatul nu raspunde pentru nedenuntarea infractiunilor planificate de care are cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni: omor sau ucidere di...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Avocatul Poporului: ICCJ a stabilit ca taxele de poluare returnate sunt purtatoare de dobanda fiscala de la data platii

  Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare si taxa pentru emisii poluante si restituite prin hotarari judecatoresti se aplica dobanda fiscala, care curge de la data platii acestora, a anuntat marti Avocatul Poporului.

  Instanta suprema a admis recursurile in interesul legii pe aceasta tema formulate de catre Avocatul Poporului si procurorul general privind interpretarea dispozitiilor legale in baza carora se calculeaza dobanzile aferente sumelor incasate si restituite de administratiile finantelor publice din tara pentru cele trei taxe diferite, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului transmis AGERPRES.

  "Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronuntate in dosarul nr. 9/ 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca dobanda care se acorda pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, este dobanda fiscala prevazuta de dispozitiile art. 124 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu dispozitiile art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ", arata sursa citata.

  Momentul de la care curge dobanda fiscala pentru sumele incasate si restituite este reprezentat de data platii acestor taxe, a mai decis ICCJ.

  Avocatul Poporului a formulat recurs in interesul legii la 24 septembrie 2013 si a constatat ca instantele de judecata s-au pronuntat in mod diferit asupra temeiului legal in baza caruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

  "Avocatul Poporului a opinat ca dreptul contribuabilului implica in mod necesar plata de dobanzi incepand de la data platii sumelor incasate de administratiile finantelor publice din tara. Aceasta opinie a fost justificata de faptul ca, incepand de la aceasta data, iar nu de la o alta data ulterioara, contribuabilul suporta pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor in cauza", se arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: CCR: Redeschiderea urmaririi penale fara participarea procurorului si inculpatului incalca Constitutia

  Plenul Curtii Constitutionale a decis marti ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, care prevede faptul ca un judecator de camera preliminara hotaraste, fara participarea procurorului si a suspectului sau inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale.

  Art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala prevede: "Redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva".

  Potrivit unui comunicat al CCR, in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.335 alin. (4) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale cu privire la solutia legislativa conform careia judecatorul de camera preliminara hotaraste "fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului".

  Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Andrei Gerea: Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI evidentieaza doua variante viabile de capacitate

  Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI, prin care gazele azere vor putea veni in Romania in stare lichefiata, arata doua variante viabile de lucru, pentru doua capacitati diferite, de 5 si, respectiv, 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Andrei Gerea, la finalul lucrarilor Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI.

  "Astazi am semnat o declaratie comuna de continuare a proiectului. Aceasta reuniune a fost prilejuita in primul rand pentru prezentarea studiului de fezabilitate de catre compania britanica care l-a realizat. Concluziile acestui studiu arata ca avem doua variante de lucru viabile pentru doua capacitati diferite, de 5 miliarde si de 8 miliarde de metri cubi. Aceste cifre pot fi si ele imbunatatite, iar in baza discutiilor care au fost astazi aici la masa, dar si dimineata intr-o intalnire tete-a-tete cu domnii ministrii participanti am stabilit sa continuam dezvoltarea acestui proiect si pe niste baze tehnice care sa permita dezvoltarea si cresterea capacitatii ulterioare in cazul in care va fi nevoie. Consideram ca proiectul AGRI este o componenta a coridorului sudic de gaz care poate aduce o contributie importanta la securitatea energetica europeana', a precizat Andrei Gerea.

  Ministrul Energiei a subliniat ca trebuie gasite surse de finantare pentru acest proiect dar si ca ar trebui invitati si alti participanti. In acest sens, seful de la Energie a mentionat ca a avut in ultima luna discutii cu ministrii Energiei din Bulgaria si din Serbia care si-au manifestat interesul pentru proiect, urmand sa se intalneasca cu acestia in urmatoarele doua saptamani.

  Potrivit ministrului roman al Energiei, costul aproximativ al acestui proiect va fi de circa un miliard de euro pentru partea romana. De asemenea, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, a afirmat ca au fost facute calcule pentru trei scenarii, respectiv pentru doua miliarde mc, cinci miliarde mc si opt miliarde mc, iar costurile variaza intre doua si cinci miliarde de dolari.

  La lucrarile Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI, tarile participante au fost reprezentate de Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri din Romania, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan si Mariam Valishvili, Vice-Ministrul Energiei din Georgia. Din partea Ungariei a participat Botond Zakonyi, ambasadorul acestei tari in Romania. La Reuniune au mai fost prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene, ai companiilor nationale implicate in proiectul AGRI, diplomati acreditati in Romania de la ambasadele tarilor asociate in acest proiect si alti invitati.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4727 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9889 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2934 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2821 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0036 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2104 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0029 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iunie 2015

  In data de 24 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 451/2015 - M. Of. 451/2015 [M. Of. 451 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 452/2015 - M. Of. 452/2015 [M. Of. 452 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 453/2015 - M. Of. 453/2015 [M. Of. 453 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 454/2015 - M. Of. 454/2015 [M. Of. 454 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 455/2015 - M. Of. 455/2015 [M. Of. 455 / 24 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 456/2015 - M. Of. 456/2015 [M. Of. 456 / 24 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Teodorovici: Deficit mai mare decat cel asumat, dupa aplicarea Codului Fiscal, insa sub 3% din PIB

  Deficitul bugetar va depasi tinta asumata de Romania in discutiile cu institutiile financiare internationale, de 1,2% din PIB in 2016, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal, insa se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul dezbaterilor finale din plenul Camerei Deputatilor pentru aprobarea Codului Fiscal.

  "Deficitul va mai mare decat cel asumat, dar ramane sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii nostri externi este ca Romania este hotarata sa mentina acest deficit sub 3%", a explicat Teodorovici.

  Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii din Europa.

  Ministrul Finantelor a reamintit ca impactul bugetar total in urma aplicarii noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.

  Eugen Teodorovici declara, saptamana trecuta, ca dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate pana la finalul acestei luni, insa documentul nu va fi aprobat fara acordul Comisiei Europene si Fondului Monetar International. Cele doua institutii sustin ca aplicarea tuturor masurilor de reducere a taxelor propuse, incepand de anul viitor, vor duce la dezechilibre bugetare importante.

  Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scaderea la 19% a cotei standard de TVA incepand de anul viitor. Initial, TVA urma sa scada la 20% incepand de anul viitor si la 18% din 2018.

  De asemenea, impozitul pe constructii speciale urmeaza sa fie eliminat din 2016 iar cota unica de impozitare ar putea scadea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

  Alte modificari vor fi aplicate pentru sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului—dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

  Contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Legea 156/2015 aduce modificari in domeniul agriculturii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 449/2015 a fost publicata Legea 156/2015 privind aprobarea OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii.

  n vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, utilizatorii de pajisti ? fermieri activi, persoane fizice si juridice, in calitate de proprietari si/sau detinatori legali ai dreptului de utilizare a terenului au obligatia, pentru anul 2015, sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat sau cosirea cel putin o data pe an a vegetatiei.
  Incepand cu anul 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.

  In cazul in care proprietarii de animale membri ai colectivitatii locale, sau care au sediul exploatatiei pe teritoriul localitatii respective si sunt membri ai unei asociatii constituite in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare si exploateaza in comun o suprafata de pajisti, contractul de inchiriere/concesionare se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul, datele de identificare, numarul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei.

  Dupa inregistrarea asociatiei la Registrul asociatiilor si fundatiilor, calitatea de membru se dobandeste prin depunerea unei cereri de afiliere prin care fermierul isi exprima acordul cu privire la actul constitutiv si statut si isi asuma plata contributiei. Cererea de afiliere este aprobata de Consiliul director dupa verificarea indeplinirii conditiei de fermier activ.
  Membrii afiliati pot fi reprezentati in adunarea generala de catre alti membri sau de catre reprezentantul organizatiei profesionale din care fac parte, in baza unei imputerniciri.

  Textul integral: Legea 156/2015 aduce modificari in domeniul agriculturii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Teodorovici: O noua loterie a bonurilor fiscale va fi organizata pana la finalul acestei luni, cu maximum 100 de castigatori

  Ministerul Finantelor Publice va organiza, pana la finalul acestei luni, a doua loterie a bonurilor fiscale, insa cu un regulament modificat, astfel incat sa fie maximum 100 de castigatori, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la televiziunea publica.

  "Vom avea o extragere pana la finalul lunii pe noul mecanism care se regaseste in legea promulgata astazi (marti — n. r.) de presedintele Romaniei, cu maxim 100 de castigatori", a spus Teodorovici.

  Potrivit acestuia, in cazul in care, dupa extragere, vor fi mai mult de 100 de bonuri castigatoare, se va organiza o alta extragere dintre acestea si se vor alege doar 100. Premiul se va imparti intre cei 100 de castigatori.

  "Daca vor fi mai putin de 100 de bonuri castigatoare, la acestea se va imparti premiul", a precizat ministrul Finantelor.

  Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, care prevede ca se pot acorda maximum 100 de premii.

  Actul normativ prevede ca, la extragerea bonurilor fiscale, se va acorda un numar de maximum 100 de premii. Unitatea teritoriala a administratiei fiscale unde a fost depus in original bonul fiscal castigator va elibera titularului bonului o copie pe care este scris ca este conform cu originalul si contine un numar unic de inregistrare atribuit automat printr-o aplicatie informatica la nivel national.

  O lista cu bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala.

  Daca in urma centralizarii listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se va constata depasirea numarului maxim de premii care se acorda, se va proceda la extragerea aleatorie a unui numar de 100 de bonuri fiscale castigatoare.

  In situatiile in care, ulterior efectuarii unei extrageri se constata erori de natura tehnica in desfasurarea acesteia, care nu vizeaza caracterul sau aleator, se va considera ca extragerea a fost efectuata corect, iar premiile se vor acorda castigatorilor in urma extragerii si dupa desfasurarea procedurilor.

  La prima extragere, din luna aprilie, au fost depuse 18.215 cereri de revendicare a premiului de un milion de lei, castigul fiind de 54,9 lei pentru fiecare bon daca toate ar fi validate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: MDRAP: Programul Operational Regional 2014-2020, in valoare de 8,25 miliarde euro, adoptat de Comisia Europeana

  Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Sevil Shhaideh, si comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, au participat marti, la Bruxelles, la semnarea deciziei Comisiei Europene de adoptare a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, in valoare de 8,25 miliarde euro, informeaza un comunicat al MDRAP, remis AGERPRES.

  "Am adoptat astazi unul dintre cele mai mari programe de investitii din Uniunea Europeana. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toti cetatenii Romaniei. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilitatii urbane, prin imbunatatirea conectivitatii regionale si prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toti cetatenii, in special pentru cei mai saraci si mai vulnerabili, aceste investitii vor duce la imbunatatirea semnificativa a vietii romanilor.

  In plus, investitiile in eficienta energetica vor scadea facturile la energie pentru consumatorii casnici si vor proteja mediul. Le doresc romanilor sa profite la maximum de oportunitatile oferite de acest program
  ", a declarat comisarul Corina Cretu.

  Potrivit sursei citate, ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, a adaugat ca POR este programul cu cea mai mare contributie la dezvoltarea regionala a Romaniei.

  "Programul prevede alocarile financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 — Asistenta Tehnica) in care vor fi investiti in urmatorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocati Romaniei pentru dezvoltare regionala. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Marcam, practic, inceputul unei noi etape in dezvoltarea Romaniei", a spus Shhaideh.

  POR 2014-2020 acopera 9 dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene si va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic.

  "Noul program este o versiune mai buna, mai accesibila pentru beneficiari, pentru ca au fost inglobate recomandarile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numar mai mic de documente depuse odata cu cererea de finantare, proiectele aflate in stadiu avansat de pregatire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare si selectie vor dura mai putin", a mai sustinut ministrul Dezvoltarii Regionale.

  In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august anul trecut a fost trimisa Comisiei Europene versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Calota: Impactul exceptarii de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori se va vedea in 2016

  Impactul pe care il va avea exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori se va vedea in 2016, a declarat, marti, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, prezent la o dezbatere despre energie regenerabila.

  "In acest moment, Ministerul Economiei a trebuit sa ne trimita lista completa a marilor consumatori exceptati pentru a calcula cantitatea de energie echivalenta si exceptata si certificatele verzi aferente acestei cantitati de energie sa fie redistribuite. Pentru a nu interveni inauntrul acestui an, care are deja elementele de previzionare, de lucru, de calcul din partea operatorilor de retea, inclusiv in facturarea catre consumatorii finali, inclusiv cetatenii Romaniei, dorim ca regularizarea anului 2015, corectarea a ceea ce am estimat, sa se intample in 2016", a afirmat Emil Calota.

  Acesta a spus ca ratiunea pentru aceasta decizie sta in faptul ca pot interveni si factori pozitivi de atenuare a acestui impact de crestere precum scaderea facturii prin reducerea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta.

  "Ceea ce am estimat acum este ajustat cu ceea ce ne transmite ca date piata si de la 1 iulie coboram doi lei si jumatate, aproape trei lei pe MWh contributia de cogenerare. Asa estimam, poate, ca in 2016 impactul de crestere pe care exceptarea il produce poate fi compensat de alte elemente pe care noi le luam in calcul, cum ar fi consumul final brut de energie, cantitatea totala de energie pe care o sustinem prin schema de sprijin in 2016 si alti parametri de calcul", a explicat Calota.

  Conform vicepresedintelui ANRE, estimarile trimise de institutie Guvernului la sfarsitul anului trecut aratau ca toti consumatorii energo-intensivi peste 1000 de tone echivalent petrol pe an, aproximativ 65 de agenti economici, dadeau ca limite pentru cantitatea de energie exceptata intre 4 si 9 TWh. Limitele au fost pastrate dar este asteptata lista de la Ministrul Economiei cu cei calificati in procedura de exceptare de la plata certificatelor verzi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4807 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9898 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0374 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3015 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.032 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2857 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0082 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2075 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0137 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iunie 2015

  In data de 23 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 446/2015 - M. Of. 446/2015 [M. Of. 446 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 447/2015 - M. Of. 447/2015 [M. Of. 447 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 448/2015 - M. Of. 448/2015 [M. Of.448 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 449/2015 - M. Of. 449/2015 [M. Of. 449 / 23 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 450/2015 - M. Of. 450/2015 [M. Of. 450 / 23 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: EURO BEST TEAM :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: ULTIMELE ZILE DE INSCRIERE LA CURSUL DE ADMITERE IN MAGISTRATURA!

  INSCRIE-TE ACUM SI ASIGURA-TI UN LOC IN SALA! Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM 2015
  - curs complet si complex, acopera toate probele -
  Bucuresti, 26 Iunie - 9 August 2015, Sediul Euro Best Team  NU RATA RECAPITULAREA FINALA SI ASIGURA-TE CA AI ACOPERIT TOATA MATERIA! Scapa de emotii pentru Proba de Interviu si experimenteaza metode de citire si interpretare rapida pentru Proba de Rationament!

  Iti restituim taxa achitata daca, dupa prima saptamana de curs, te declare nemultumit!


  Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care se pregatesc pentru sesiunea de admitere a INM - august 2015. Pentru aceasta sesiune a fost pregatit un modul special de pregatire intensiva si de recapitulare activa si completa, la toate disciplinele de concurs. Profesorii vor oferi feedback individual fiecarui participant pentru optimizarea rezultatului de la concursul INM August 2015.

  IMPORTANT: Inainte de a lua decizia participarii la curs, va rugam sa estimati cu atentie posibilitatile reale de timp, necesar pregatirii individuale, esentiale pentru cresterea nivelului de cunostinte. Lectorii recomanda participantilor, pe cat posibil, incetarea activitatilor profesionale (concediu) si concentrarea pe pregatirea sistematica a tematicii. Prezenta la cursuri este obligatorie, de asemenea, pregatirea capitolelor si temelor pentru acasa, intre sesiuni.

  Cursul intensiv pentru admitere la magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere in INM si Magistratura. Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. La curs participa atat persoane care doresc sa se inscrie in cursa pentru magistratura, cat si absolventi de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

  Lectorii sunt magistrati de cariera si sunt dedicati pregatirii viitorilor judecatori si procurori. Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

  Pentru informatii complete si detalii despre inscrierea la curs click Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Legea 154/2015 aduce modificari privind protectia maternitatii la locurile de munca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 445/2015 a fost publicata Legea 154/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

  Pentru toate activitatile care pot prezenta un risc specific de expunere la agenti, procese sau conditii de munca, a caror lista neexhaustiva este prezentata in anexa nr.1, angajatorul trebuie sa evalueze natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) in intreprinderea si/sau unitatea respectiva, si, ulterior, la orice modificare a conditiilor de munca, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protectie si prevenire prevazute la art. 8 si 9 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, cu scopul de:
  a) a evalua orice risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor si orice efect posibil asupra sarcinii sau alaptarii, in sensul art. 2 lit. c)-e);
  b) a decide ce masuri trebuie luate.
  (2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, impreuna cu toate masurile care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, se consemneaza in rapoarte scrise.

  In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

  Angajatorii au obligatia sa le informeze permanent pe salariate, inclusiv prin afisare in locuri vizibile, o perioada de 6 luni, in fiecare din unitatile pe care le detin, asupra drepturilor pe care acestea le au in ceea ce priveste respectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, de la intrarea in vigoare a actelor normative care statueaza drepturile respective.

  Textul integral al Legii de modificare: Legea 154/2015 aduce modificari privind protectia maternitatii la locurile de munca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Legea 153/2015 aduce modificari privind inscrierea elevilor la orele de religie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 445/2015 a fost publicata Legea 153/2015 pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, aducand reglementari importante privind inscrierea elevilor la orele de religie.

  nscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scoala se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

  Textul integral al legii: Legea 153/2015 aduce modificari privind inscrierea elevilor la orele de religie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Fermierii au solicitat subventii europene pentru 8,4 milioane hectare, pana la 15 iunie 2015

  Fermierii romani au depus 821.056 de cereri pentru o suprafata solicitata la plata de aproximativ 8,4 milioane hectare, pana la 15 iunie 2015, ultima zi in care au putut depune cererile fara penalizari, acestea fiind in scadere fata de perioada similara din 2014, cand numarul cererilor depuse a ajuns la 980.000 pentru o suprafata de aproximativ 9,5 milioane hectare, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la solicitarea AGERPRES.

  De asemenea, la numarul cererilor depuse in 2015 se mai adauga cererile si suprafetele digitizate dar neinchise, respectiv 52.428 pentru o suprafata de 610.786 hectare, si alte 44.643 de cereri pentru animale, ce nu cuprind plati pe suprafata, in conditiile in care in acest an se depune o cerere unica ce cuprinde atat sectorul vegetal cat si cel zootehnic. In 2014, in perioada de depunere fara penalizari, care s-a desfasurat intre 3 martie si 15 mai, au fost depuse 980.354 de cereri pentru o suprafata de aproximativ 9,5 milioane hectare.

  Potrivit directorului general al APIA, Mihai Putintei, lipsa contractelor de concesionare pe pasunile de la Consiliile Locale, eliminarea sprijinului pentru suprafetele cu teren nelucrat sau pentru cele aferente unitatilor militare sunt doar cateva dintre cauzele pentru care nu s-au depus acelasi numar de cereri comparativ cu anul 2014, insa media pe hectar pentru fiecare fermier este mai mare in 2015 decat anul trecut.

  "In anul 2014 am avut o medie de aproximativ 9,66 hectare pe fermier, iar la momentul acesta media este de 10,21 hectare, ceea ce arata ca in medie fermierii mici nu au mai depus cereri de sprijin intr-un numar atat de mare ca in anul precedent, iar din cele 1.342.287 ha pentru care nu s-au depus cereri de sprijin pana la data de 15 iunie 2015 avem 811.657 hectare cu pasuni", a declarat pentru AGERPRES Mihai Putintei.

  In opinia acestuia, cauzele pentru care nu s-au depus acelasi numar de cereri comparativ cu anul 2014 vizeaza lipsa contractelor de concesionare pe pasunile de la Consiliile Locale deoarece nu a fost finalizat procesul de achizitie in toate judetele pentru pajistile comunale, iar fermierii cu suprafete mici care detineau si parcele care se incadrau in categoria gradini familiale nu mai sunt eligibili.

  De asemenea, in acest an nu se mai acorda sprijin pentru suprafetele cu teren nelucrat daca in anul precedent a fost solicitat ca teren nelucrat, nu mai sunt eligibile la plata suprafetele aferente unitatilor militare si nici suprafetele cu categoria de folosinta teren agricol cu destinatie piscicola, iar pentru beneficiarii care nu detin animale si au pasuni, depunerea cererilor este in plina desfasurare deoarece abia au fost aprobate modificarile legislative.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Nica: Vom avea aprobate, in iulie, toate programele de finantare din fonduri europene pe exercitiul 2014-2020

  Romania va avea aprobate, in luna iulie, toate programele de finantare din fonduri europene pentru exercitiul financiar 2014 - 2020, astfel ca nu va avea nicio scuza daca, la finalul perioadei, nu va inregistra un grad de absorbtie de 100%, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

  "Practic, la nivelul lunii iulie, Romania va avea toate programele aprobate si va spun: nu exista nicio scuza daca in 2020 nu avem un grad de absorbtie de 100%, fiindca pornim cu acelasi start cu toate statele Uniunii Europene. Nu exista state care au cheltuit deja bani pe programul 2014 — 2020. Sunt state care au primit acele avansuri in urma aprobarii programelor, avansuri pe care le-a primit si Romania la Ministerul Finantelor, dupa aprobarea programelor, si pe care le va primi si dupa aprobarea Programului Operational Infrastructura Mare si a celui Regional", a explicat Nica, intr-o conferinta de profil.

  El a precizat ca singurul program ce nu va fi aprobat in aceasta vara este cel de pescuit, care are o alocare financiara redusa, pentru acesta asteptandu-se aprobarea in luna septembrie.

  Ministrul de resort a reamintit ca in cursul acestei saptamani se asteapta, de la Comisia Europeana, aprobarea Programului Operational Regional.

  "Am trimis oficial Programul Operational Infrastructura Mare; undeva, in perioada 1 — 15 iulie, asteptam aprobarea acestui program", a adaugat Nica.

  Potrivit acestuia, pentru urmatorul exercitiu financiar se are in vedere, la solicitarea Comisiei Europene, simplificarea procedurilor, in special in privinta costurilor.

  "Cel mai avansat este Programul Operational Capital Uman, unde intentionam ca, de la primele ghiduri, sa avem proceduri de cost simplificate in ceea ce priveste cheltuielile directe cu personalul. Asta inseamna ca, pentru anumite categorii de cheltuieli clar identificate, nu se vor mai cere din partea beneficiarilor documentele suport", a explicat ministrul de resort.

  El a precizat ca se lucreaza, impreuna cu Institutul National de Statistica, la stabilirea unor standarde de cost, astfel incat beneficiarii care se incadreaza in aceste standarde sa nu mai fie obligati sa aduca documente justificative pentru achizitiile realizate. Stabilirea acestor standarde este prevazuta a se finaliza pana la sfarsitul anului.

  In alta ordine de idei, seful de la Fonduri Europene a amintit despre elaborarea unui instrument electronic de implementare a proiectelor, ca modalitate de simplificare a procedurilor. Potrivit ministrului, in cursul acestei saptamani, instrumentul se afla in testare interna la nivelul ministerului, dupa care va fi deschis publicului larg.

  "Vom incepe, de asemenea, cu Programul Operational Capital Uman si cel de Competitivitate. Pentru acesta din urma, din 27 iunie, se vor putea depune primele proiecte pentru 2014 — 2020. Vorbim de circa 580 de milioane de euro pe partea de inovare-cercetare. Vom lansa anul aceasta o suma de 50 de milioane de euro si pe Axa IT. Avem mai mult de o treime din intreaga alocare financiara pe Programul Operational Competitivitate lansata anul acesta", a subliniat Marius Nica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Module e-learning in domeniul noilor coduri, lansate de CSM

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat, luni, 24 de module e-learning si brosuri in domeniul noilor coduri penale si civile, elaborate in cadrul unui proiect de catre formatori INM si experti externi.

  Lansarea a avut loc la sediul Institutului National al Magistraturii (INM), in prezenta unor oficialitati romane si straine, modulele fiind realizate in cadrul proiectului "Asistenta pentru consolidarea capacitatii institutionale in domeniul formarii judecatorilor si procurorilor pentru aplicarea noilor coduri".

  Directorul INM, Octavia Spineanu Matei, a aratat ca, in cadrul proiectului, incepand cu 2012, au fost organizate 14 conferinte nationale, 3 conferinte internationale si 125 de seminarii, si au fost formati 3.129 de magistrati.

  Vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, a sustinut ca intrarea in vigoare a celor patru coduri a reprezentat un reper pentru justitia din Romania si pentru intreaga societate, dar a fost, in egala masura, o reala provocare pentru sistemul judiciar.

  La randul sau, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a sustinut ca proiectele finantate in cadrul programului de cooperare elvetiano-roman — Fondul Tematic pentru Securitate — au o deosebita importanta pentru Ministerul Public, pentru ca obiectivele acestor proiecte coincid atat cu unele din prioritatile asumate de procurori, cat si cu obligatiile stabilite pentru Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

  El a apreciat ca modulele de e-learning in domeniul noilor coduri reprezinta un moment important in domeniul formarii profesionale a magistratilor, INM avand un instrument modern, rapid, mai putin costisitor si mult mai eficient.

  "In ceea ce priveste Codurile penal si de procedura penala, Ministerul Public, prin efortul propriu, a pus la dispozitia procurorilor din intreaga tara, inca din luna februarie 2014, o adresa de posta electronica (...) la care pot formula intrebari. (...) Profit de acest prilej pentru a va informa asupra faptului ca PICCJ are in vedere integrarea acestei oportunitati intr-un set mai amplu de instrumente novatoare, cum ar fi crearea unui sistem IT de management al audierilor si operationalizarea arhivei recente a unitatilor de parchet, prin crearea unor noi functii informatice. Sunt doar cateva dintre obiectivele MP pe care ne propunem sa le realizam prin accesarea de fonduri structurale si care vor duce in final la informatizarea substantiala a activitatilor legate de indeplinirea actului de justitie", a explicat Nitu.

  Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Diana Voicu a spus ca, pentru MJ, anul 2014 a fost unul al angajamentelor onorate.

  "Intrarea in vigoare a noilor coduri a reprezentat o reusita ce a venit in intampinarea recomandarilor institutiilor europene in domeniu, dar si a cerintelor interne de dezvoltare a sistemului judiciar din Romania. Desi rezultatele acestei transformari sunt prematur de observat acum, exista toate premisele pentru ca sistemul judiciar romanesc sa isi sporeasca eficienta si, implicit, credibilitatea in fata cetatenilor sai, in fata mediului de afaceri si mai ales in fata institutiilor europene", a aratat secretarul de stat.

  Evenimentul a marchat incheierea primei faze de implementare a proiectelor finantate in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano — Roman.

  CSM este Autoritate de Implementare pentru trei proiecte — 'Asistenta pentru consolidarea capacitatii institutionale in domeniul formarii judecatorilor si procurorilor pentru aplicarea noilor coduri', 'Imbunatatirea capacitatii judecatorilor si procurorilor romani in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii economice si financiare' si 'Consolidarea capacitatii Ministerului Public de a obtine rezultate mai bune in lupta impotriva micii coruptii' — cu un buget total de aproximativ 2,7 milioane CHF din care finantarea elvetiana reprezinta 85 % din costuri, diferenta de 15% fiind asigurata de Consiliu.

  Potrivit unui comunicat al CSM, transmis luni AGERPRES, proiectele implementate de Consiliu in parteneriat cu Institutul National al Magistraturii contribuie la intarirea capacitatii sistemului judiciar pentru a face fata provocarilor legislative si institutionale — intrarea in vigoare a celor patru coduri, precum si la imbunatatirea activitatii de combatere a coruptiei si criminalitatii economico-financiare prin asigurarea resurselor financiare necesare pentru formarea profesionala a corpului judiciar.

  "In considerarea economiilor realizate in cadrul proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii a luat deja masurile necesare in vederea prelungirii perioadelor de implementare si aprobarii de noi activitati de formare profesionala in domenii care prezinta in continuare o importanta crescuta pentru sistemul judiciar — uniformizarea practicii judiciare in materia noilor coduri, comunicare, etica si deontologie profesionala, insolventa, formarea specializa...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.483 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0051 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9524 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0138 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2695 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0212 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2939 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2212 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 iunie 2015

  In data de 22 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 442/2015 - M. Of. 442/2015 [M. Of. 442 / 22 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 443/2015 - M. Of. 443/2015 [M. Of. 443 / 22 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 444/2015 - M. Of. 444/2015 [M. Of. 444 / 22 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 445/2015 - M. Of. 445/2015 [M. Of. 445 / 22 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: Aproape 250 de persoane, puse sub control judiciar, in ultima saptamana

  La nivel national, in ultima saptamana, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 222 de persoane si au fost inregistrate 21 de inlocuiri ale masurilor preventive de supraveghere judiciara, dispuse initial, cu alte masuri, informeaza duminica un comunicat de presa al IGPR remis AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, politistii desfasoara activitati specifice fata de 68 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 152 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 2 persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar pe cautiune.

  In ultima saptamana, la nivel national au fost inregistrate 21 de inlocuiri ale masurilor preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri.

  Astfel, masura controlului judiciar dispusa initial a incetat, fiind inlocuita cu masura arestarii preventive (in 8 cazuri), cu mandat de executare a pedepsei inchisorii (in 2 cazuri), cu masura arestului la domiciliu (intr-un caz) si cu condamnarea cu suspendare a executarii pedepsei (intr-un caz).

  De asemenea, masura arestului la domiciliu a fost inlocuita, in 5 cazuri, cu masura executarii pedepsei inchisorii, in 2 cazuri, cu masura arestarii preventive, iar in 2 cazuri, in condamnare cu suspendare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: Deputatii din Comisia buget-finante au aprobat majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate la 400 de euro anual

  Deputatii din Comisia pentru buget-finante au aprobat in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate de la un plafon de 250 de euro/angajat pe an, aplicata la angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor, la 400 de euro pe an, deductibilitate care se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

  "De cel putin trei saptamani discutam, in Comisia de buget finante, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am finalizat aproape toate amendamentele si am crescut suma de la cei 1.300 de euro deductibilitate pentru asigurari de sanatate si pensii facultative si am aprobat 1.600 euro, ca deductibilitate. Astfel, vor fi deductibili 400 de euro pe an pentru asigurarile de sanatate, atat la angajat, cat si la angajator, si 400 de euro pentru pensiile private, atat pentru angajat, cat si pentru angajator", a declarat, vineri, deputatul Aurelia Cristea, membru in comisie, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.

  Potrivit acesteia, in aceasta etapa nu au fost incluse asigurarile de viata, deoarece nu sunt definite clar categoriile care pot beneficia de ductibilitate.

  Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative (Pilonul III) nu a fost modificat. In prezent, deductibilitatea pentru pensiile private facultative este de 400 de euro/an si se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Pentru asigurarile voluntare de sanatate, acest plafon este in prezent de 250 de euro/an pentru angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor.

  Deductibilitatea pentru pensiile private nu a fost modificata, singura schimbare fiind pe segmentul asigurarilor private de sanatate. In prezent, asigurarile de sanatate sunt deductibile in limita a 250 de euro/an pentru fiecare angajator care ofera salariatilor un pachet de asigurare de sanatate. Daca la asigurarea privata de sanatate participa si angajatul cu o contributie, facilitatea fiscala va fi aplicata si acestuia, in cuantumul a 400 de euro/an.

  In ceea ce priveste asigurarile de viata, Aurelia Cristea a precizat ca o posibila deductibilitate poate fi obtinuta doar din 2017, in conditiile in care acest Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala vor intra in vigoare din 2016.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: Romania trebuie sa ramburseze 53,9 milioane euro catre UE si BM, pana la finalul anului

  Romania mai are de platit, in acest an, 53,9 milioane euro catre Banca Mondiala si Uniunea Europeana, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerul Finantelor Publice /MFP/, transmise la solicitarea AGERPRES.

  Din aceasta suma, in luna august vor fi platite 17,1 milioane euro catre Banca Mondiala, bani care reprezinta plati de dobanzi si comisioane, in iunie si iulie neexistand plati.

  De la inceputul anului, tara noastra a platit circa 1,806 miliarde euro catre FMI, UE si BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost platita pe data de 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobanzi si comisioane.

  In data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni suma de trei milioane de euro catre FMI (dobanzi si comisioane). De asemenea, pe 23 februarie Romania a platit 162 milioane de euro (rambursari rate de capital) catre FMI. In prima zi din martie a fost platita suma de 3,2 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane). In luna aprilie tara noastra a rambursat 38,5 milioane euro catre UE, pe 10 mai — 33,8 milioane euro, in timp ce pe 15 mai — 1,9 milioane euro au mers catre BM.

  Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de catre creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro.

  In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si BM. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

  Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 27-28 iunie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-06-22 :: Titlu: A fost promulgata Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice

  Presedintele Romaniei a promulgat Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

  Scopul legii este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica, de buna-credinta, acoperirea intr-o masura cat mai mare a pasivului acestuia si descarcarea de datorii, in conditiile prezentei legi.

  Prevederile prezentei legi se bazeaza pe urmatoarele principii:
  1. acordarea unei sanse debitorilor de buna-credinta de redresare a situatiei financiare, prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor;
  2. facilitarea negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui acord al creditorilor cu debitorul asupra planului de rambursare a datoriilor;
  3. sprijinirea iesirii din starea de insolventa a debitorului, inclusiv prin descarcarea de datorii, in conditiile legii, intr-un mod sistematic si rational, astfel incat debitorul sa fie motivat sa faca eforturi pentru a desfasura activitati generatoare de venituri, sa fie facilitata reinsertia acestuia in mediul social si contributia sa la viata economica a comunitatii, conform cu nivelul de pregatire profesionala si experienta acumulata;
  4. maximizarea, printr-o procedura colectiva, a gradului de recuperare a creantelor si a gradului de valorificare a activelor, atunci cand este cazul;
  5. asigurarea, in cadrul procedurii colective, a unui tratament echitabil al creditorilor si a unui tratament egal pentru creditorii de acelasi rang;
  6. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, avand la baza un set de reguli clar determinate si uniform aplicabile;
  7. asigurarea unor proceduri de insolventa eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu minim de costuri pentru creditori, debitori, institutii si autoritati publice, precum si pentru orice alte entitasi implicate;
  8. asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului si cu protejarea datelor cu caracter personal.

  Procedurile prevazute de prezenta lege se aplica debitorului persoana fizica ale carei obligatii nu rezulta din exploatarea de catre acesta a unei intreprinderi, in sensul art. 3 din Codul civil, si care:
  a) are domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita de cel putin 6 luni anterior depunerii cererii in Romania;
  b) este in stare de insolventa, in sensul art. 3 pct.12, si nu exista o probabilitate rezonabila de a redeveni, intr-o perioada de maximum 12 luni, capabil sa-si execute obligatiile astfel cum au fost contractate, cu mentinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine si pentru persoanele pe care le are in intretinere; probabilitatea rezonabila se apreciaza prin considerarea cuantumului total al obligatiilor raportat la veniturile realizate sau prognozate a fi realizate fata de nivelul de pregatire profesionala si expertiza ale debitorului, precum si la bunurile urmaribile detinute de acesta;
  c) cuantumul total al obligatiilor sale scadente este cel putin egal cu valoarea-prag.

  Textul integral: A fost promulgata Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Bulgaria, Romania, Polonia si Ungaria au avut cele mai scazute preturi din UE la bunuri de consum si servicii

  Danemarca a inregistrat, in 2014, cele mai mari preturi din Uniunea Europeana la bunuri de consum si servicii (138% din media in UE28), cele mai scazute preturi fiind inregistrate in Bulgaria (48% din media UE), Romania (54% din media UE), Polonia (56% din media UE) si Ungaria (57% din media UE), conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Pe categorii, in cazul produselor alimentare si bauturilor non-alcoolice, cele mai scazute preturi au fost inregistrate anul trecut in Polonia (61% din media UE), Romania (68%), Bulgaria (70% din media UE) si Ungaria (76% din media UE), la polul opus situandu-se Danemarca (139%).

  Bulgaria (58% din media UE), Ungaria (65% din media UE), Romania (72% din media UE) si Polonia (74% din media UE) au cele mai mici preturi si la bauturi alcoolice si tutun din UE, cel mai ridicat fiind consemnat in Irlanda (170%) si Marea Britanie (165%). Eurostat precizeaza ca aceasta variatie mare de preturi este cauzata in principal diferentelor in taxarea acestor produse in randul statelor membre.

  Variatii mici de pret se inregistreaza in cazul articolelor de imbracaminte, cele mai ieftine fiind inregistrate in Ungaria (70% din media UE), Bulgaria (79% din media UE), Polonia (84% din media UE) si Romania (86%), iar cele mai scumpe in Suedia (121%).

  Echipamentele electronice sunt o alta categorie de produse la care se inregistreaza variatii mici de pret in randul statelor membre, de la 85% din medie in cazul Cehiei si Poloniei la 116% in Malta. In Romania, preturile sunt aproape de media din UE (107%).

  La restaurante si hoteluri, variatiile de pret sunt semnificative, de la 46% din media in UE in Bulgaria, 51% in Ungaria si 52% in Romania pana la 147% din media in UE in Danemarca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Deputatii din Comisia buget-finante au aprobat majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate la 400 de euro anual

  Deputatii din Comisia pentru buget-finante au aprobat in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala majorarea deductibilitatii pentru asigurarile de sanatate de la un plafon de 250 de euro/angajat pe an, aplicata la angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor, la 400 de euro pe an, deductibilitate care se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

  "De cel putin trei saptamani discutam, in Comisia de buget finante, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am finalizat aproape toate amendamentele si am crescut suma de la cei 1.300 de euro deductibilitate pentru asigurari de sanatate si pensii facultative si am aprobat 1.600 euro, ca deductibilitate. Astfel, vor fi deductibili 400 de euro pe an pentru asigurarile de sanatate, atat la angajat, cat si la angajator, si 400 de euro pentru pensiile private, atat pentru angajat, cat si pentru angajator", a declarat, vineri, deputatul Aurelia Cristea, membru in comisie, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.

  Potrivit acesteia, in aceasta etapa nu au fost incluse asigurarile de viata, deoarece nu sunt definite clar categoriile care pot beneficia de ductibilitate.

  Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative (Pilonul III) nu a fost modificat. In prezent, deductibilitatea pentru pensiile private facultative este de 400 de euro/an si se aplica atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Pentru asigurarile voluntare de sanatate, acest plafon este in prezent de 250 de euro/an pentru angajatorii care ofera aceste beneficii salariatilor.

  Deductibilitatea pentru pensiile private nu a fost modificata, singura schimbare fiind pe segmentul asigurarilor private de sanatate. In prezent, asigurarile de sanatate sunt deductibile in limita a 250 de euro/an pentru fiecare angajator care ofera salariatilor un pachet de asigurare de sanatate. Daca la asigurarea privata de sanatate participa si angajatul cu o contributie, facilitatea fiscala va fi aplicata si acestuia, in cuantumul a 400 de euro/an.

  In ceea ce priveste asigurarile de viata, Aurelia Cristea a precizat ca o posibila deductibilitate poate fi obtinuta doar din 2017, in conditiile in care acest Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala vor intra in vigoare din 2016.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4881 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9662 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0304 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2907 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0293 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2977 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0079 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2215 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 iunie 2015

  In data de 19 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 439/2015 - M. Of. 439/2015 [M. Of. 439 / 119 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 440/2015 - M. Of. 440/2015 [M. Of. 440 / 19 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 441/2015 - M. Of. 441/2015 [M. Of. 441 / 19 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: EURO BEST TEAM :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: NU RATA RECAPITULAREA FINALA! INSCRIE-TE SI CONTINUA DOAR DACA ESTI MULTUMIT!

  Curs Intensiv Admitere Magistratura si INM 2015


  - curs complet si complex, acopera toate probele -
  Bucuresti, 26 Iunie - 9 August 2015, Sediul Euro Best Team


  NU RATA RECAPITULAREA FINALA SI ASIGURA-TE CA AI ACOPERIT TOATA MATERIA!

  Scapa de emotii pentru Proba de Interviu si experimenteaza metode de citire si interpretare rapida pentru Proba de Rationament!

  NOU! – Inscrie-te si continua doar daca esti multumit! Valorile noastre sunt transparenta, calitatea si profesionalismul. Tocmai de aceea, incepand cu sesiunea 26 iunie - 9 august 2015, Euro Best Team se ofera sa restituie integral taxa de participare persoanelor inscrise la cursul de pregatire pentru admiterea in magistratura care se declara nemultumite dupa prima saptamana de curs.


  Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care se pregatesc pentru sesiunea de admitere a INM - august 2015. Pentru aceasta sesiune a fost pregatit un modul special de pregatire intensiva si de recapitulare activa si completa, la toate disciplinele de concurs. Profesorii vor oferi feedback individual fiecarui participant pentru optimizarea rezultatului de la concursul INM August 2015.

  Pretul cursului: 3900 Lei pana la data de 15 iunie 2015! Dupa aceasta data pretul cursului este 4500 de lei. Locurile sunt limitate! Ocuparea acestora se face dupa completarea formularului de inscriere si confirmarea platii!

  IMPORTANT: Inainte de a lua decizia participarii la curs, va rugam sa estimati cu atentie posibilitatile reale de timp, necesar pregatirii individuale, esentiale pentru cresterea nivelului de cunostinte. Lectorii recomanda participantilor, pe cat posibil, incetarea activitatilor profesionale (concediu) si concentrarea pe pregatirea sistematica a tematicii. Prezenta la cursuri este obligatorie, de asemenea, pregatirea capitolelor si temelor pentru acasa, intre sesiuni.

  Cursul intensiv pentru admitere la magistratura este un curs complet si complex care are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere in INM si Magistratura. Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. La curs participa atat persoane care doresc sa se inscrie in cursa pentru magistratura, cat si absolventi de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

  Lectorii sunt magistrati de cariera si sunt dedicati pregatirii viitorilor judecatori si procurori. Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

  Pentru informatii complete si detalii despre inscrierea la curs click AICI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea insolventei persoanelor  Actul normativ, votat de toate partidele din Parlament, da dreptul celor care nu mai pot plati ratele la banca sa declare falimentul personal.

  Ca sa evite executarea silita si penalitatile, trebuie sa vina cu un plan de reesalonare pe o perioada de 5 ani, care poate fi prelungita cu inca un an.

  Cererile trebuie sa fie aprobate de o comisie de insolventa, iar datornicii vor fi supravegheati de un administrator desemnat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Comisia Europeana solicita Romaniei sa denunte tratatele bilaterale de investitii intra-UE

  Comisia Europeana a initiat, joi, proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva a cinci state membre (Austria, Olanda, Romania, Slovacia si Suedia), solicitandu-le sa denunte tratatele bilaterale de investitii pe care le-au incheiat intre ele ('TBI intra-UE'), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

  TBI sunt acorduri care stabilesc clauzele si conditiile aplicabile investitiilor private realizate de cetateni si intreprinderi dintr-un stat intr-un alt stat. TBI intra-UE sunt acorduri care exista intre state membre ale UE.

  Comisia solicita statelor membre sa denunte TBI intra-UE pe care le-au incheiat, adresand scrisori de punere in intarziere unui numar de cinci state membre (Austria, Olanda, Romania, Slovacia si Suedia) carora le-a solicitat deja clarificari prin intermediul unor dialoguri administrative, avand in vedere ca acordurile bilaterale in cauza au fost invocate in cadrul unor proceduri de arbitraj si au creat probleme legate de compatibilitatea cu legislatia UE.

  Scrisorile de punere in intarziere constituie prima etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor prevazute la articolul 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Cea de-a doua etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor este o solicitare din partea Comisiei sub forma unui aviz motivat. Daca tarile respective nu iau masurile necesare in termen de doua luni, Comisia va putea hotari sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

  'Tratatele bilaterale de investitii intra­UE nu mai sunt de actualitate si nu mai sunt necesare in conditiile unei piete unice alcatuite din 28 de state membre. Trebuie sa actionam impreuna pentru a ne asigura ca actualul cadru juridic pentru investitii transfrontaliere pe piata unica functioneaza eficace. În acest context, Comisia este gata sa exploreze posibilitatea instituirii unui mecanism rapid si eficient de mediere a litigiilor legate de investitii', a declarat comisarul UE pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, Jonathan Hill.

  Principala problema este ca TBI intra-UE fragmenteaza piata unica, acordand drepturi anumitor investitori din UE in mod bilateral. Dispozitiile acestor tratate se suprapun cu legislatia UE din domeniul pietei unice in ceea ce priveste investitiile transfrontaliere si contravin acesteia. Aceasta situatie este specifica TBI incheiate intre state membre ale UE. În scrisorile sale de punere in intarziere, Comisia subliniaza ca aceste consideratii sunt valabile doar in cazul tratatelor bilaterale care au ramas in vigoare intre state membre ale UE. Aprecierile de mai sus nu privesc eventualele tratate de investitii incheiate de statele membre sau de Uniunea Europeana cu tari terte, in cazul carora se aplica alte considerente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 iunie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 iunie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4882 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9358 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0427 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2614 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2898 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2215 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-06-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 iunie 2015

  In data de 18 iunie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 434/2015 - M. Of. 434/2015 [M. Of. 434 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 435/2015 - M. Of. 435/2015 [M. Of. 435 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 436/2015 - M. Of. 436/2015 [M. Of. 436 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 437/2015 - M. Of. 437/2015 [M. Of. 437 / 18 iunie 2015]
 • Monitorul Oficial 438/2015 - M. Of. 438/2015 [M. Of. 438 / 18 iunie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Matichescu (ANT): Am finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanta si asteptam promulgarea legii

  Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanta si, imediat dupa promulgarea Legii si publicarea in Monitorul Oficial, documentul va fi trimis pe circuitul de avizare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele interimar al ANT, Mirela Matichescu.

  "Primele vouchere ar putea fi emise incepand cu 1 iulie 2015, daca totul se face in timp. Aceste norme au fost facute in colaborare cu industria, cu specialisti de la noi, de la Autoritate, de la Ministerul Economiei. Am facut aceste norme inchipuindu-ne ca noi suntem atat angajatul cat si angajatorul si emitentul. Am abordat toate palierele', a precizat Mirela Matichescu.

  Conform normelor, angajatorii prevazuti conform ordonantei de urgenta 8/2014 stabilesc de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatii sau acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii beneficiarilor, contractarea achizitionarii voucherelor de vacanta cu unitatile emitente, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic sau hartie.

  Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanta pe baza actului de identitate numai pentru achizitionarea de servicii turistice de la unitatile afiliate.

  Lista unitatilor turistice autorizate va fi transmisa emitentilor de catre ANT prin publicarea pe site-ul oficial propriu.

  Regulile privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta se stabilesc de catre angajatori, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale sau reprezentantii beneficiarilor, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne.

  Pentru unitatile din domeniul bugetar, voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale.

  Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii pentru voucherele emise pe suport electronic, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic. Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanta poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de catre angajator.

  Sistemul voucherelor de vacanta pe suport electronic organizat de unitatile emitente in colaborare cu angajatorii trebuie sa permita beneficiarilor voucherelor de vacanta accesul la informatiile privind utilizarea si soldul valorii nominale a voucherelor de vacanta transferate beneficiarilor.

  Proiectul de lege privind aprobarea ordonantei Guvernului nr. 8/2014 modifica ordonanta privind acordarea voucherelor de vacanta si a fost adoptat de Parlament in data de 3 iunie 2015. Voucherele vor putea fi folosite doar pe teritoriul Romaniei, in limita a sase salarii brute minime pe economie (6.000 lei).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Dacia a produs autovehiculul Logan cu numarul 1.500.000

  Autovehiculul Dacia Logan cu numarul 1.500.000 a fost livrat miercuri unei cliente din Romania, care l-a achizitionat prin intermediul programului de reinnoire a parcului auto national.

  Autoturismul, un Logan model Laureate, 09 TCe, Euro 6, de culoare bej, a intrat in posesia unei femei din Bucuresti, au anuntat reprezentantii producatorului auto. Cheia vehiculului aniversar i-a fost inmanata proprietarei de Jan Ptacek, Directorul General al Renault Commercial Roumanie, in cel mai nou show-room Dacia din Bucuresti.

  "Logan reprezinta soclul gamei Dacia. Este modelul care a reusit sa impuna marca noastra atat in Romania, cat si in numeroase tari in care clientii sunt in cautarea unui vehicul accesibil, incapator, robust si modern. Sunt incantat sa inmanez azi cheia acestui model aniversar unei cliente din Romania — leaganul marcii Dacia", a declarat Ptacek, potrivit unui comunicat transmis de Dacia.

  Reinnoita la sfarsitul anului 2012, Dacia Logan este produsa in prezent in uzina de la Mioveni, precum si in uzina de la Casablanca, din Maroc.

  In anul 2014, aproape 14.000 de vehicule Logan au fost livrate clientilor romani, ceea ce reprezinta 47% din totalul vanzarilor gamei Dacia, iar in primele cinci luni din 2015, Logan, inclusiv versiunea de caroserie derivata MCV, a fost cumparat de peste 7.400 de clienti din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-06-18 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 419/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 218 - 222 si art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca textele de lege criticate, prin faptul ca nu stabilesc o durata maxima a arestului la domiciliu in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt contrare dispozitiilor constitutionale referitoare la dreptul partilor la un proces echitabil, la libertatea individuala, libera circulatie, viata intima, familiala si privata, dreptul la invatatura, accesul la cultura si restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati. Astfel, prin neprecizarea duratei maxime pentru care se poate dispune masura arestului la domiciliu, atat in procedura de camera preliminara, cat si in cursul judecatii, masura preventiva tinde sa devina o masura executorie si, pe cale de consecinta, dispozitiile art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala sunt lipsite de previzibilitate si devin ineficiente, fapt de natura a determina incalcarea dreptului la un proces echitabil. De asemenea, prin posibilitatea de a dispune masura preventiva pe o durata nelimitata in timp, se incalca si accesul la invatatura al inculpatului, acesta neputandu-si termina studiile de master.

  Curtea de Apel Ploiesti ? Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, judecatorul de camera preliminara, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata. In acest sens, arata ca masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva [art. 202 alin.(4) lit.a)- e) din Codul de procedura penala], in cazul arestului la domiciliu nefiind reglementate nici termenele si nici durata maxima pe care aceasta masura poate fi luata sau dispusa de judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, dupa sesizarea acesteia din urma, prin rechizitoriu. In continuare, analizand continutul legal al institutiei arestului la domiciliu, judecatorul de camera preliminara apreciaza ca aceasta masura preventiva constituie o ingerinta in dreptul fundamental la libertatea individuala, garantat de art. 23 din Constitutie, constituind, in fapt, o masura intruziva ce poate afecta si alte drepturi si libertati fundamentale, respectiv libera circulatie, viata intima, familiala si privata [art. 221 alin.(1) si (2) lit.a) si b) din Codul de procedura penala], dreptul la invatatura, inclusiv prin invatamantul superior si alte forme de instructie si perfectionare, dreptul la munca si protectia sociala a muncii, libertatea economica si alte activitati similare [art. 221 alin.(6) din Codul de procedura penala]. Considera ca ingerinta analizata nu este proportionala cu cauza care a determinato, respectiv asigurarea instructiei penale, intrucat nu asigura un just echilibru intre interesul public si cel individual, atata timp cat poate fi dispusa pe o perioada nelimitata in timp, desi, potrivit principiului proportionalitatii, reglementat de art. 53 din Constitutie, restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale are caracter exceptional, ceea ce implica, in mod necesar, si caracterul lor temporar. In concluzie, considera ca neprecizarea unei durate maxime pentru care se poate dispune masura arestului la domiciliu, in procedura de camera preliminara, respectiv in cursul judecatii, incalca dispozitiile art. 21, art. 23, art. 25, art. 26, art. 32 si art.53 din Constitutie si, indirect, atrage ineficienta dispozitiilor art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala ce reglementeaza cazurile in care se constata incetarea de drept a acestei masuri preventive.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ala Hani Khalil Hassan in Dosarul nr.445/42/2014 al Curtii de Apel Ploiesti - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie si constata ca dispozitiile art. 222 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

  Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  169 useri online

  Useri autentificati: